Blogger tarafından desteklenmektedir.

Topuk dikenin belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Duruş bozuklukları erken dönemde dikkate alınır ve gerekli ortopedik ve de duruş bozukluğu tedavisi uygulanırsa, ilerde oluşacak topuk dikeni rahatsızlığının önlenebileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Doğan, hızlı kilo alımında, yanlış ayakkabı kullanımında, sürekli ayakta kalma durumunda topuk dikeni tehdidi bulunduğunu belitti. Topuk dikeninin en çok hissedildiği zaman sabah uyandığımızda ayagımızdaki ağrıdır. Çünkü günlük ayak ağrıları uykuda topukta toplanır. Ayrıca bir yerde uzunca bir süre oturup kalkmaya çalıştığımızda topukta ağrı meydana geliyorsa bu büyük ihtimalle topuk dikenidir. Topuk dikeni kişide yürüme mesafesini azaltır ve yürürken şekil bozukluğuna neden olabilir.


Topuk dikeni hastaları zamanında tedavi olmazsa eklemlerde oluşan orantısız yüklenmeyle eklem kireçlenmeleri yaşanacağını kaydeden Op. Dr. Doğan, zamanında uygulanan Proloterapi tedavisiyle sorunun kaynağı olan yere uygulanan enjeksiyon uygulaması ile vücudun kendi kendini iyileştirme gücünün devreye gireceğini söylüyor.

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu sert çıkıntının bir dikeni andırması topuk dikeni olarak adlandırılmasının nedenidir. Uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir. Röntgende görülmeyecek kadar küçük topuk dikeniniz de olabilir bu duruma “topuk dikeni sendromu” adı verilir.


Topuk dikeni topuktaki ağrının yaygın bir sebebi değildir hatta 20 topuk dikeni olan hastanın sadece birinde ayak topuğunda ağrı olmaktadır. Aslında topuk bölgesinde ağrıya neden olan “plantar fasiit” olarak bilinen topuktaki yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır. Plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden ilişkisizde oluşabilirler. Plantar fasiit ve topuk dikeni ağrısı sık karıştırılan iki rahatsızlıktır ve ikisine de halk arasında “topuk dikeni” denir.


Topuk dikeni belirtileri

Topuk dikeni genellikle belirti vermez. Ancak topuk dikenin meydana geldiği bölgede iltihaplanma oluşmuşsa koşu, yürüyüş gibi egzersizler sırasında ve sabahları uyanır uyanmaz ağrılar görülebilir. topuk dikeni ağrısını diğer ağrılardan ayıran en belirgin özelliği ağrı, ayağınızı dinlendirsenizde geçmez, eğer ayağınız dinlendikten sonra ilk yere basmanızda ağrı daha da şiddetliyse topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz. Topuk dikeninde de plantar fasiite de uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.

Topuk Dikeni nedenleri

Hızlı kilo alımında ve yanlış ayakkabı kullanımında ve de yeni bir spora başladıktan sonra ayakta oluşan ağrı, çoğunlukla topuk dikeni rahatsızlığının belirtisi oluyor. Genellikle genç nüfusta, yaygın olarak görülen ayak tabanında ağrı şikayeti ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ayak alt yüzeyinde topuğun altında ve çevresinde ağrı ile kendini hissettirir. Sabah yataktan kalkınca ya da oturma pozisyonunda iken ayağa kalkınca atılan ilk birkaç adımda şiddetli ağrı oluşur. Hızlı kilo alanlarda, yeni bir spora başlayanlarda, yeni bir ayakkabı alanlarda ayak tabanında ağrı olursa topuk dikeni hastalığı akla gelmelidir.


Eğer yürüme anormaliğiniz varsa bu topuk dikeni oluşma riskinizi artırır. Aşırı egzersiz, ayağa yük bindiren iş ve sporlar sonucu aşırı yüke maruz kalan topukta diken oluşma riski yüksektir. Uzun süreli olarak ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymenizde topuk dikeni nedenidir. Düztaban olmak ve şeker hastalığı da topuk dikeni nedenleri arasındadır.


Topuk dikeni tedavisi

Topuk dikeni hastası zamanında tedavi olmazsa yürüme aktivitesi kısıtlandığından bacak kaslarında zayıflama ve güçsüzlük gelişeceğini söyleyen Op. Dr. Hasan Doğan, şu bilgileri verdi: “Topuk dikeni olan hastanın yürüyüş kalitesi bozulur. Ayakkabısı ters taraftan aşınır ve eskir. Bacak arkasındaki ve ayak tabanındaki kaslarda, aşırı gerginlik ve sertleşme olur. Zamanla diz ve kalça ekleminde ve hatta yaş ilerledikçe belde ağrı, erken aşınma ve yaşlanmalar ortaya çıkar. Hareketleri ve yaşam kalitesi bozulduğundan ekleme orantısız yüklenme olur ve eklem kireçlenmelerini tetikler.”


Topuk dikeni tedavisinde ilaç, ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve egzersizler %90 oranında iyileşme sağlar bunun dışında hastanın durumuna göre iltihaplanan bölge veya topuk dikeni ameliyatla alınabilir. Ameliyatlar günümüzde topuğun altında veya yan tarafında açılan küçük bir delikten girilerek endoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Ameliyat çoğunlukla topuk bölgesinin uyuşturulmasıyla yapılır fakat hastanın durumuna göre genel anestezide uygulanabilir. Ameliyat sonrası kişi hemen taburcu olsa da bir hafta kadar ameliyat bölgesini zorlamamalıdır. Normal bir şekilde ağrısız yürümek 3 hafta kadar bir süre almaktadır.

Topuk dikeninde Proloterapi tedavisi

Uzun süre bir yerde oturduktan ve uykudan uyandıktan sonra ayağın topuk bölgesinde ağrının toplanmasıyla belirtilerini gösteren ve çoğu kişinin yaşadığı topuk dikeni hastalığı, Proloterapi tedavisiyle iyileştirilebiliyor. Hasarlı dokuya enjekte edilen ve özel bir içeriğe sahip olan Proliferant solisyon, ağrının kaynağı olan hasarlı bölgede vücudun tamirci hücrelerini aktif hale getirerek topuk dikeninin oluştuğu bölgeyi onarıyor. Bu uygulamayla hastalar kolaylıkla kalıcı olarak tedavi edilebiliyor.

Zamanında uygulanan Proloterapi tedavisiyle sorunun kaynağı olan yere uygulanan enjeksiyon uygulaması ile vücudun kendi kendini iyileştirme gücünün devreye gireceğini belirten Op. Dr. Hasan Doğan, “Sorunlu bölgeye hızla iyileştirici hücreler gelerek ayak kemiği tabanına yapışan kasların çekme gücü dengelenir. Bağ dokunun kemiğe yapışma yerinde güçlenme sağlanır. Kaslarda oluşan tetik noktalar tedavi edilir. Böylece 3-4 seansta hasta yıllarca sürecek olan bir rahatsızlıktan kurtarılır” şeklinde konuştu.


Topuk dikeni için egzersiz hareketleri


Topuk dikeni ağrısına iyi gelen tedavilerden biri de esnetme egzersizleridir. Topuk dikeni probleminde ağrının ortadan kaldırılmasında en önemli etken ve en kolay yöntem hastaların evde yapacakları egzersiz programlarıdır. Bu topuk dikeni egzersizlerinin önde geleni germe-esnetme egzersizidir. Bu egzersizlerin ana teması ayağımız altında kısalmış olan plantar fasya adını verdiğimiz tendonun eski elastikiyetini tekrardan geri sağlamaktır. Bu videoda ayak ağrılarına fayda sağlayan topuk dikeni egzersizleri ve plantar fasya esnetme egzersizlerini anlatmaktadır.








0 yorum:

Yorum Gönder