Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Tarak Kemiğinde Ağrı

Ayak Tarak Kemiğinde Ağrı


Ayak tarak kemigi agrisi, çogu kişinin rahatsiz oldugu ayak agrilari arasinda yer alir. Bunlar bazen sizlama şeklinde, bazen de şiddetli derecede etkili olur. Ayak tarak kemigi agrisi ayakta hassas dengenin bozuldugu zamanlarda ortaya çikabilir. Ayaktayken vücut agirligi ayaklara eşit oranda dagitilir. İlk olarak vücut yükü ayak topuguna ve birinci tarak kemigine gelir. İkinci olarak yük beşinci tarak kemigi başina, üçünü olarak ikinci, üçüncü ve dördüncü ayak tarak kemigi başina gelir. Ayak zeminle baglantiyi üç noktadan saglar. Böylece vücut dengede durur. Ayak tarak kemiginde beş uzun ince kemik vardir. İleri yaşlarda tarak kemiginin altinda iki kemik daha oluşur ve sayilari yediye çikar. Ayak tarak kemigi ayaktaki metatarsal kemiklerdir.

Ayak tarak kemigi agrisinin nedeni genellikle darbe kaynakli yüklerden ya da ayaga gelen agirligin dagitilma biçiminin olumsuz etkilendigi durumlardan kaynaklanir. Bu sorunlar ayak tarak kemigine daha fazla yük binmesine, tarak kemiginin parmak kemikleriyle birleştigi noktalarda iltihaplanmaya, dolayisiyla ayak tarak kemigi agrisi sorununa yol açar.

Ayak tarak kemigi agrisi nedenleri

Ayak tarak kemiginde oluşan agrilarin çeşitli nedenleri olabilir. Bu agriyi çekenler öncelikle bunun nedenlerini belirlemelidir. Gerekirse tibbi destek alinmali, hemen tedaviye başlanmalidir.

Egzersiz ve aktivitelerin yogun şekilde yapilmasi: Ayaklar egzersizler sirasinda önemli bir agirligin altina girer. Eger vücudunuzu fazla zorlar, egzersizleri yapmayi abartirsaniz ayak tarak kemigi agrisi çekebilirsiniz. Eger spor yaparken uygun ayakkabi seçimi yapmadiysaniz agrinin ortaya çikma riskini de arttirirsiniz.

Ayagin yapisi: Ayak yapisi özellikle ayak kavisinin yüksek olmasi gibi etkenler ayak tarak kemigine binen agirligin artmasina neden olur. Bu agrinin oluşmasinda önemli bir etkendir. Ayni zamanda ayak parmaklarinin yapisi da önemlidir. Baş parmaktan uzun ikinci parmak ayak tarak kemigine binen yükü arttirir. Bu tür olumsuz yapisal sorunlarda agriya neden olabilir.

Çekiç parmak: Yüksek topuklu ayakkabilarin giyilmesi, dar ayakkabi seçimi gibi etkenler ayak parmaklarinin düz durmasina engel olur ve çekiç parmak sorununun yaşanmasinda yol açabilir. Bu durumda ayak parmaklari ikinci kivrimdan sonra kivrilmaya başlar, sikişmadan dolayi tarak kemikleri uçlarinda çökmeler meydana gelir

Bu etkende ayak tarak kemigi agrisi nedeni olabilir.

Ayak baş parmaginda kemik çikintisi (Bunyon): Bu sorun ayak baş parmaginda şişmeye ve agriya yol açar. Bu problemin genetik etkenlerden ya da dar ve yüksek topuklu ayakkabi giymekten dolayi oluştugu düşünülmektedir. Toplumda en fazla kadinlarda görülmektedir. Bu rahatsizlikta ayaktaki yük baş parmak dişindaki alanlara dagilir. Eger tedavisi yapilmazsa, ayak tarak kemigi agrisi ortaya çikar.

Fazla kilo: Vücut agirligi taşima görevi üstlenmiş olan ayaklara, fazla kilolarinizi da taşitmamalisiniz. Fazla kilolar her zaman ayak tarak kemigine binen yükü arttirir. Bu tarak kemiginde agriya neden olur. Bunun giderilmesi için öncelikle kilo verilmesi gerekir.

Ayakkabi seçiminin önemi: Ayak tarak kemigi agrisi uygunsuz ayakkabilar nedeniyle de ortaya çikabilir. Yüksek topuklu ayakkabilarin sürekli giyilmesi tarak kemigine binen yükün artmasina neden olur. Sivri uçlu ayakkabilarin, dar ayakkabilarin giyilmesi de ayni etkilere yol açar. Bu yüzden ayak tarak kemigi agrisi olanlar bu etkenleri de sorgulamalidir.

Stres kiriklari: Bu türde kiriklar genellikle ayak parmaklarinda ya da ayak tarak kemiginde meydana gelir. Bu yüzden ayaga binen yükte artar. Bunun ayakta başka sorunlarda meydana gelebilir.

Morton nöromasi: Bu sorun ayak tabanindan başlayarak, ayak parmaklarina kadar uzanan yakici bir agriya neden olur. Ayakkabi giyildiginde, aktiviteleri yaparken agri daha şiddetli hissedilir. Geceleri ise agrinin azaldigi görülür. Ayak tarak kemigi agrisi yaninda, parmaklarda uyuşma gibi etkilerde gösterir. Dar ayakkabi, yüksek topuklu ayakkabi giyildigi zaman agri artar. Kemiklere baski yapan etkenler sinir sikişmasina neden oldugundan, ayak tarak kemigi agrisi sorunu yaşanir.

Ayak tarak kemigi agrisi tedavisi


Ayak tarak kemigi agrisi çekenler mutlaka uygun ayakkabi seçimi yapmalidir. Gerekirse ayakkabi tabanligi kullanmalidir. Tespit edilen nedene uygun şekilde tedaviye başlanmalidir. Ayaklarda parmaga kadar uzanan sinirin rahatlatilmasi uygun ayakkabilarla saglanamazsa, kortikosteroid enjeksiyonu da uygulanabilir. Bu tedavilerle agri geçmedigi takdirde, ameliyat yapilarak sinirden belli kisim çikarilir ve çevresindeki dokular serbest birakilarak hasta rahatlatilir.

0 yorum:

Yorum Gönder