Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Şişmesi Neden olur Çözümü Nedir

 

 

Ayak Şişmesi Neden olur Çözümü Nedir

 

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir



Ayagin fiziki yapisinin degişerek narmalden daha büyük hale gelmesine denir. Tip açisindan şişmek ayagin boyut olarak artmasini ifade eder va bunun bir çok sebebi vardir.Ayak şişmesi, kirik, çikik , kas rahatsizliklari yaninda bir çok faktöre bagli olarak ortaya çikar bunlardan en önemli sebepler;
Gebelik: Gebelik sirasinda kadinlarin ayaklari şişebilir, çok sik karşilaşilir.

İlaçlarin yanetkileri: Bir çok ilacin sivi toplama ve şişmeye enden olan yan etkileri vardir. Genel ve ayak şişmesine enden olan bazi ilaçlar diyabet için kullanilan ilaçlar, antidepresanlar, anti inflamatuar, hormonlar ve kalp hastaliklari için kullanilan ilaçlar ayaklarda şişmeye neden olabilirler.
Yaralanma: Ayak veya bilek kisminda meydana gelen yaralanmalar da ayak şişmesine enden olabilir.


Hastaliklar: Kalp hastaligi, karaciger,böbrek hastaliklari ayak şişmesine enden olabilir.

Enfeksiyon: Herhangi bir enfeksiyon ya lokalize (apse) veya yaygin (sellülit) oluşmasina neden olabilir.

Lenfödem: Lenf sivisinin lenf damar veya lenf nodu tikanmasi nedeniyle şişlik oluşur.


Kan Pihtilaşmasi: Kan damarlarinin tikanmasi ile meydana gelen şikinlikler.
ayak şişmesine ne iyi gelir

Belirtileri
Yukarida belirttigimiz nedenler yüzünden ayaklarin formati degişir ve oldugundan daha büyük bir şekil alir. Şişme bileklere kadar uzanabilir. Ayaklarin şişmesi sonucu;
Deride renk degişimi olabilir, daha koyu veya saydam renk alabilir.
Parmaklarin hareketi kabiliyeti azalir ve zorlaşir.
Gebeligin 20. Haftasindan sonra ayaklarda gözle görülür şekilde akaylarda şişme meynadana gelebilir

Zehirlenmeden kaynaklandiginda derinin bir skiminin siyah renk almasi
Mantar veya enfeksiyon belirtisi olarak koyu sari renle birlikte şişkinlik.
Kirik çikiklarda önce saydam renkte şişer önelm alinmazsa derinin rengi koyulaşmaya başlar.
Ayak Şişi Nasil Tedavi Edilir


Eger ayaginizda her hangi bir endenden dolayi şiş meydana gelmiş ve ayak şişi nasil iner diyorsaniz öncelikli yapmaniz gereken şey doktorunuzdan randevu almak olmalidir. Yukarida belirttigimiz gibi ayak şişine neden olan onlarca hastalik ve sebep vardir. Doktorunuz öncelikle şişin altinda yapan asil sebepleri tesbite der ve tedavi belirler.Doktorunuzun belirledigi tedavi metoduyla birlikte yine bir saglik uzmaninin onayiyla aşadgida paylaştigimiz bitkisel tedavi yönetmlerini ve tavsiyeleri uygulamayi düşünebilirsiniz;

Egzersizler: Doktorun belirledigi tedavi ile birlikte onun onayini alarak basit egzersizler yaparak ayagin hareket kabiliyetinine eskisine dönmesi için çalişmalar yapilabilir. Egzersiz sorunun ayni zamanda kalici olmasini engelleyebilir.


Masaj: Ayak şişlerine karşi ilik su ile masaj bütün saglik uzmanlari tarafindan önerilmektedir, lakin enfeksiyondan dolayi şişlik oluşmussa hijyen maksimum düzeyde saglanmiş olmasi gerekir.
Maydonoz: Etkili bir idrar söktürücü olan maydonoz, ayni zamanda çok etkili vitamin ve mineral deposudur. Maydonoz tüketimi ile birlikte enfeksiyon kaynakli şişlerin iyileşmesine yardimci olabilirsiniz. Maydanozun sagliga faydalari hakkinda daha önce detayli makale yayinlamiştik.
Karahindiba: Rahatsiz edici otlra olarak görülür genelde, özellikle beyaz tüyleri. Maydonoz gibi etkili bir idrar söktürücü olan karhandiba su toplamasini engelleyerek şişmenin azalmasini saglayabilir. Karahandiba çayi şişin azalmasina yardimci olabilir.

Ginkgo Biloba: Ginko biloba çin tibbi tarafindan yaygin şekilde kullanilir. Ayak ve bacaklarda su toplamasindan kaynaklanan şişkinliklere karşi etkili oldugu düşünülmektedir. Şişin altinda dolaşim sorunu varsa Gingko Biloba dolaşim problemlerini ortadan kaldirarak şişin tedavisinde katkida bulunur. Gingko Biloba hakkinda daha fazla bilgi buradan edinebilirsiniz.

Nane: Ayak şişine faydali olan diger bitki nanedir. Nanenşn ferahlatici kokusu ayaklarin rahatlamasini da saglar. Naneyi suda iyice kaynatin ve dayanabileceginiz sicak suda ayaklariniz yikayin. Daha sonra soguk nane suyuyla tekrar yikayin ve arindirin. Nane ayaklarinizi ferahlatacak ve ödem oluşmasina engel olacaktir, bununla birlikte şişkinlige iyi geldigi düşünülür. Nanenin faydalari ve Nane çayinin sagliga katkilari hakkinda daha önce bir yazi yayinlamiştik.

Saglikli Beslenin ve Aşiri Tuzdan kaçinin: Tuzun çok azi saglik açisindan faydalidir ama fazlasi sagligi tehtid eder. Bunun yaninda kafeinli, asitli içecekler zaralidir. Tuz kilo almaya neden olur ve eklem problemleriyle birlikte ayak şişmesini dolayili yoldan etkiler.

Sigarayi Birakin: Sigaranin sagliga verdigi zararlarin kaç tane oldugu bilinmiyor, verdigi zararlarina rasinda ayak şişi de vardir. Bundan dolayi en kisa sürede sigarayi biramalisiniz. Çünkü sigaranin neden oldugu basi hastaliklar ayak şişiyle kendisini gösterir.

Bol Sivi Tüketin: Mümkün oldugund afazla su tüketmeye çalişin. Su yardimiyla şişe neden olan zararli maddelerin daha kolay şekilde vücuttan atilmasina yardimci olabilirisniz.

Magnezyum Taviyesi: Magnezyum eksikligi genelede ayak agrilari ve ayak şişi ile kendisini gösterir. Günde yaklaşik olarak 350 mg magnzeyum takviyesi yapilabilir. Önemli Uyari: Magnezyum takviyesi mutlaka doktor kontrolünde ve onun onayiyla olmalidir.

0 yorum:

Yorum Gönder