Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Bileği Kırıkları

Ayak bileği kırıkları, Bir ya da birden fazla kemiğin kırılmasına ve çevre bağ dokusunun incinmesine sebep olan bir durumdur. Ayak bileği üç tane kemikten oluşmaktadır. Bunlar incik kemiği tibia, alt bacağın kemiği olan kaval kemiği fibula ve ayak bileği kemiği olan talustur. Ayakta olan kemikler ayak bileği ekleminin tepesinde bir kepçe gibi içine oturmuş durumda durular. Bu duruş şekli ayağın aşağıya ve yukarıya bükülmesine yardımcı olur. Ayak bileğinin sağ alt bölümünde kemikleri topuk kemiğine bağlayan eklem ise subtalar eklemdir. Bu eklemde ayağın  sağa ve sola salınmasını sağlar. Ayak bileğinin iki tarafında bulunan yuvarlak çıkıntılar ise alt bacağın kemiklerinin bittiği son noktalardır. Dış kısımdaki çıkıntı kaval kemiğinin parçası, iç kısımdaki çıkıntı ise incik kemiğinin bir parçasıdır. Ayak bileği kırklarında genellikle burkulma ve zedelenme bir arada görülür. Bu sebeple her iki durumun tedavisi bir arada uygulanır.


Ayak bileği kırıklarının belirtisi nelerdir?
Travmalardan, trafik kazalarından ya da düşme nedeniyle ayak bileğinde olan üç kemikten birinde kırık meydana gelebilir. Bu nedenle bu olayların varlığında ayak bileği mutlaka muayene edilmelidir. Ayak bileğinde aşağıdaki belirtilerin olması halinde kırık oluşumu düşünülebilir.
  • Şiddetli ağrı olması.
  • Şişme meydana gelmesi
  • Morarma olması
  • Dokunma sırasında hassasiyet olması
  • Ayağın üzerine basamama
  • Ayak bileğinde şekil bozukluğu, kemiğin yerinden çıkması durumunda ayak bileğinde kırık olduğu düşünülmelidir.
Kırıklar oluştuğunda ligamentler zarar görmüş olabilir. Kırığın yerinin belirlenmesi için röntgen, bilgisayarlı tomografi ya da kemik taraması gerekli olabilir. İki ya da üç yönlü yapılacak radyografilerde tanı konmasını sağlayabilir.


Ayak bileği kırığı tedavisi ve rehabilitasyon nasıl olur?
Bilekte oluşan kırık stabil olursa, yani yerinde duruyorsa bacak alçısı ya da destek cihazı kullanılabilir. Ayak bileğindeki kırık altı hafta içinde iyileşme gösterir. Ancak spor gibi faaliyetleri yapmanız bir kaç ay süre alabilir. Tedavi devam ettiği sürece ayak bileğinizin röntgen filmleri çekilerek kemiklerin durumuna ve ayak bileğindeki değişimlere bakılır. Ayak bileğinde olan kırıklarda ligamentler zarar gördüyse ve kemiklerde değişiklik olduysa, düzgün bir iyileşme için kemikleri sabitleyecek bir ameliyat uygulanabilir. Kemikleri bir arada tutmak için metal, vida, tel ya da gerilim bantları kullanılabilir. Bu şamalarda hareket önemli olsa da, ayağın üzerine basmamak ta önemlidir. Çocuklarda olan ayak bileği kırıklarında gelişimi izlemek için en az iki yıl takip gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder