Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Yanması Neden Olur

Ayak Yanması Neden Olur


Vücut ağırlığını taşıyan organlar olan ayaklarla ilgili pek çok sorun yaşanabilir. Bunlardan birisi de ayaklarda yanma hissidir. Peki ayak yanması nedir ?
Ayak yanması, adından da anlaşılacağı üzere ayak tabanlarında hissedilen yanma, sıcaklık ve hassasiyet hissidir. Çok değişik sebeplere bağlı olarak çıkabilen ayak yanması, yaşam kalitesini dahi bozacak seviyelerde yaşanabilir. Ayak yanması bazı kişilerde sadece ayak tabanlarında hissedilirken , bazılarında ayak bileklerine ve hatta baldır bölgesine kadar ulaşabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, ayak yanması, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir. Ayaklarda yanma 25 yaşında bir kadında da görülebilir, 50 yaş üstü bir kadında da…


Ayak altı yanması çok hafif derecelerde olabildiği gibi, şiddetli şekilde de hissedilebilir.
Ayak yanması, ayaklarda sızlama hissiyle başlar; beraberinde ağrı, deride kızarıklık ve kuvvetli yanma hissi ile devam eder. Gecenin bir vakti ayaklarımın altı yanıyor hissiyle uyanabilir, yanmayla birlikte sancı ve ağrı da yaşayabilirsiniz.
Ayak yanması nedenleri arasında;
  • Kronik yorgunluk
  • Fazla kilo
  • Uzun müddet ayakta kalmak
  • Alerjik problemler
  • Normalden fazla terleme
  • Yanlış ayakkabı seçimi
  • B vitamini eksikliği
  • Kansızlık
  • Mantar enfeksiyonları
  • Şeker hastalığından kaynaklanan nöropatik ağrılar sayılabilir.
Bunların dışında, ayakta meydana gelen travmalar, sinir sıkışması ve kan dolaşımıyla ilgili sorunlar, karaciğer ve böbrek problemleri, artrit gibi rahatsızlıklar, sigara ve alkol kullanımı da ayak yanmasının nedenleri arasında gösterilebilir.

Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir

Ayak yanmasının elbette ki tıbbi tedavisi de vardır; ancak kronikleşmemiş ve kendi kendine iyileşebilecek düzeydeki hafif yanmalarda, bitkisel çözümler yine imdadınıza yetişir. Bazı çaylar, bitkiler, doğal karışımlar ve yağların vasıtasıyla ayaklarda yanma probleminize  deva bulabilirsiniz.
Kekik, ayaklarda yanma sorununa iyi gelen bitkisel ve doğal çözümlerden biridir. Geniş bir kabın içine su doldurun ve içine bir avuç kekik ekleyin. Ayaklarınızı bu suyun içinde bekletin. Yarım saat kalması kafidir. Faydasını hızlı biçimde görürsünüz.

Yoğurt da ayaklarda yanma sorununa şifa olan çözümlerden biridir. Bol miktarda yoğurt tüketerek ayak yanması sorununu hafifletebilirsiniz.

Sirke hangi derde çare olmamış ki bu derde de olmasın?  Her şifalı işte parmağı olan sirke, ayaklarda yanma sorununa da el atar ve çözer. Bir kap suya bir miktar sirke ekleyin ve ayaklarınızı sirkeli suya sokarak yarım saat kadar bekleyin. Günde iki sefer uygulayacağınız bu yöntemle ayaklarda yanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Alıç bitkisinin de ayak yanması sorununun çözümüne katkı sağladığı biliniyor. 1 yemek kaşığı alıcı bir bardak kaynar suya atarak demleyin ve tok karna günde 2-3 fincan için. Şifası kanıtlanmış bir seçenektir.
Zencefil boğaz ağrıları  ve soğuk algınlıklarının tedavisinde etkili olduğu kadar, ayak yanmalarının tedavisinde de hatırı sayılır bir paya sahiptir. Ayanlarda yanma hissettiğinizde, soğuk algınlıkları için mutfak dolaplarında beklettiğiniz zencefilden yardım isteyebilirsiniz. Bir parça dahili olarak tüketilecek zencefil kan dolaşımını uyararak, ayaklarda yanma sorununu ortadan kaldırabilir

Bitkisel yağlar da yine ayak altı yanması sorununa çözüm getirebilir. Bir kap suyun içerisine lavanta, nane  veyahut biberiye yağlarından bir iki damla damlatın. Ancak kullandığınız şifalı yağların, soğuk sıkım tekniği ile üretilmiş organik yağlar olmasına özen gösterin. Ayaklarınızı 30 dakika kadar bu suyun içinde bekletin. Bunların dışında Hint yağı da ayaklarda yanma sorununa çözüm sağlayabilir. Hint yağını doğrudan ayaklarınıza sürerek yanma hissini ortadan kaldırabilirsiniz. 

Ayak Yanması Tedavisi

Ayaklarda yanma sorunu eğer mantar oluşumu yüzünden ortaya çıktıysa, tıbbi müdahale gerekecektir. Zaten bitkisel çözümlerle üstesinden gelinemeyen ve bir türlü iyileşmeyen ayak yanması problemi için bir uzman hekime başvurmak en doğru seçim olacaktır.
  • Magnetoterapi denilen bir yöntemle ayaklardaki dokuların canlanması sağlanır ve ayaklarda yanma sorunu da ortadan kalkmış olur.
  • Bunların dışında hekimin uygun göreceği ilaçlar ve merhemler de iş görür. Eğer ayak altı yanması B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bunu engellemek adına B12 vitamin takviyesi yapılabilir.
  • Demir içeren ve vitamin yönünden zengin gıdaları tüketmek de demir eksikliğini önleyecek ve ayak yanması sorununu ortadan kaldıracaktır.
  • Yoğun iş temposuna bağlı ayak yanması sorunu yaşanıyorsa, ayakları fırsat buldukça dinlendirmek de çözüm olacaktır.
  • Ortopedik ayakkabı kullanımını tercih etmek, ayak yanmalarını önleyecektir.
Ayaklarda yanma sorunu geçici bile olsa yine de bir uzman hekime danışmakta fayda vardır.

  



0 yorum:

Yorum Gönder