Blogger tarafından desteklenmektedir.

El ve Ayak Sağlığı

 

El ve Ayak Sağlığı


Gunluk yaşamda çeşitli nedenlerle yipranan el ve ayaklarin bakimi hem estetik açidan hem de saglik açisindan buyuk önem taşir. El ve ayaklar gunluk hayatta karşilaşilan olumsuzluklardan medikal bakimlar ile korunabilir, oluşmuş problemler yine bu bakimlarla giderebilir. Medikal bakimlar, el ve ayaklarin hem estetigini hem de sagligini korur.

Medikal El Bakimi

Eller, yuzden sonra vucudun en çok diş etkilere açik olan bölgeleridir. Bu sebeple yuze uygulandigi gibi ellerin de belli periyotlarla yapilacak özel bakimlara ihtiyaci vardir. Ellerde ayri ayri bakim gerektiren cilt ve tirnak dokulari bulunur. Hem estetik hem de hijyenik açidan çok önemli olan el tirnaklari pek çok hastaligin taşiyicisi olabilir. Ayrica ellerin estetik açidan cerrahi yollarla gençleştirilmesi söz konusu olamadigi için el bakimi daha çok önem kazanir. Ellerin bakiminda her gun duzenli olarak nemlendirici kullanmak, bakimli göruntuyu korumanin yani sira sicak, soguk, guneş, duman, deterjan, sabun ve benzeri diş etkilere karşi ellerin dayanikliligini arttirir. Ayrica haftalik olarak uygulanacak peelingler, ellerdeki ölu dokuyu temizler, guneşten ya da yaşliliktan oluşabilecek lekelenme riskine karşi cildi tazeler. Yaz aylarinda yuze uygulandigi şekilde guneş koruyucu uygulanmasi, ellerin foto yaşlanmadan (guneşe bagli yaşlanma) korunmasi için önem taşir.

Ellerin uzerinde, parmak uçlarinda ve avuç içlerinde oluşabilecek nasirlaşmalar ve keratinleşmeler medikal el bakiminda uygulanan özel yöntemlerle temizlenir. Ayrica yine uzmanlar tarafindan tedavi edilen bölgenin korunmasi için özel urunler önerilir ve uygun araliklarla kontroller saglanarak takip gerçekleştirilir.

Tirnaklar da ellerimizde özel bakim isteyen bölumler arasinda yer alir. Tirnaklarin dogru şekilde kesilmesi, tirnak kenarindaki etlerin kesilmeden temizlenmesi, hem göruntu hem saglik açisindan önemlidir. Hatali yapilan manikurlerde, tirnak kenarlarinda dogal olarak bulunan ve tirnagin canli bölumunu diş etkilerden, enfeksiyonlardan koruyan et daha derin olarak alinabiliyor. Bu durum, tirnak yataginin ve buna bagli olarak bir sure sonra uçtan derinlere dogru parmagin her turlu diş etkiye açik hale gelmesine neden oluyor. Uzmanlar tarafindan gerçekleştirilen medikal el bakiminda, bu et bölumu kesilmeden geriye dogru itilir. Tirnak uzerinde kalan partikuller de özel uçlar yardimiyla temizlenir. Tirnak kenarindaki etlerin kesilmemesi ve her seferinde daha derinlere dogru işlem yapilmamasi, uzun sure manikur yapilan tirnaklardaki pençeleşme göruntusunu de önler.

Genellikle ayak tirnaklarinda görulen bazi problemler el tirnaklarinda da oluşabilir. Tirnak batmasi, mantar oluşumu, deformasyonlar ve tirnak kalinlaşmasi el tirnaklarinda da görulebilen problemler arsinda yer alir. Elde oluşan bu problemlerin giderilmesi ve tekrarinin önlenmesi için medikal el bakimi gerekir. Gunluk bakimlarin yani sira, uygun araliklarla medikal el ve ayak sagligi bakim merkezlerinde, uzman kişiler tarafindan, hijyenik ortamda, steril cihazlarla, uygun urunlerle yaptirilan el bakimlari saglikli sonuçlar verir.

Medikal Ayak Bakimi

26 kemik,114 bag ve 20 kastan oluşan, vucudun tum yukunu taşiyan ayaklarin bakimi insan sagligi açisindan buyuk önem taşir. Gun boyu hareket halinde olan ayaklarin bakimi medikal olarak ayak sagligi ile ilgilenen Podiatri uzmanlarinca yapilmalidir. Özellikle diyabetli kişilerde ayaklarda his kaybi görulmesi ve his kaybindan dolayi taşinan riskin buyuk olmasi, diyabetik ayaklarda özel podiatri bakimlarinin önemini artirmiştir. Gunumuzde podiatri uzmanlari diyabetli kişilerin ayak bakiminin yani sira gunluk yaşam temposunda herkesin ihtiyaç duydugu ayak bakimi uzerine çalişmaktadir.

Gunluk hayatin ve sosyal çevrenin beraberinde getirdigi giyim tarzi, Belki de en yogun olarak ayaklari etkiliyor. Sert zemin, dar, sivri burunlu ve yuksek topuklu ayakkabilar, bilinçsiz uygulanan pedikur, yapisal olarak da eger bir soruna yatkinlik varsa, buyuk problemler olarak karşimiza çikiyor. Yapilan araştirmalar ortalama her yuz kişiden 85’inde bir ayak problemi oldugunu gösteriyor. Zaman içinde degişime ugrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonlari, batik, nasir, sigil, tirnak-deri mantari ve terlemeye bagli oluşan çeşitli sorunlar ortaya çikabiliyor. Ancak gunumuzde ayaklar, tum bu olumsuzluklardan medikal bakimlar ile korunabiliyor ve oluşmuş problemler yine bu bakimlarla giderilebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder