Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Uyuşmasının Çeşitli Nedenleri

Ayak Uyuşması



Ayak Uyuşmasının Çeşitli Nedenleri 

Ayak parmaklarinda uyusma veyahutta agri olmasinin bir çok nedenleri vardir.
 Burkulma ya da incinme romatizmal artrit enfeksiyonlu artrit gut asiri kilolu olma çikik kalp hastaligi böbrek hastaligi sinir tahribati varisli toplardamarlar kireçlenme  varis ve toplardamarlarda iltihap gibi damar hastaliklari ve diabet gibi sistemik metabolik hastaliklar ayak parmaklarinda uyusma ve hatta agrilara neden olabilecegi gibi uygun olmayan ayakkabi giymek  uzun süre ayakta kalma sonucu da bu tip sikayetler olabilir...

 Ayak ve ayak tabanlarinin bakiminada dikkat etmeniz gerekir..
 Mesela ; Her gün ayaklarinizi orta sertlikteki bir sabunla ve ilik suyla yikayin. İlk önce suyun sicakligini elinizle kontrol edin. Ayaklarinizi islak tutmayin. Her iki ayaginizi yumusak bir havluyla hafifçe vurarak kurulayin ve parmak aralariniza dikkat edin.

 Ayak derinizi yumusak ve nemli tutmak için kaliteli bir losyon kullanin -fakat parmaklarinizin arasina sürmeyin.

 Ayak parmagi tirnaklarinizi bir yandan öbür yana dogru kesin. Köseleri kesmekten kaçinin. Tirnaklarinizi törpülemek için tirnak törpüsü veya zimpara tahtasi kullanin. Eger bir tirnak batmasi bulursaniz doktorunuzu görün.

 Antiseptik solüsyonlardan ve eczane ilaçlarindan isitan petlerden veya ayaginizin üzerine konulan aletlerden kaçinin. Ayaklarinizi radyatörlerin üzerine veya atesin karsisina koymayin.
 Ayaklarinizi daima ilik tutun. Yatakta gevsek çoraplar giyin. Ayaklarinizi yagmurda veya karda tutmayin. Kisin ilik tutan çoraplar ve ayakkabilar giyin.

 Sigara içmeyin veya bacak bacak üzerine atarak oturmayın. Her ikisi de ayaklariniza giden kani azaltirlar.


Ayak Uyuşması







 Ayakkabilar ve çoraplar hakkinda bazi temel tavsiyelerde de bulunayim.:

 Asla yalinayak yürümeyin veya sandalet ve bantli ayakkabilar giymeyin.
 Ayakkabilarinizi dikkatli bir sekilde seçin ve giyin. Ayakkabilarinizi ayaklarinizin en büyük oldugu zaman günün geç bir vaktinde satin alin. Etkinliklerinize ara vermediginiz bir zamanda rahat ayakkabilar satin alin.

 Ayakkabilarinizin genisligini uzunlugunu arkasini topugunun ucunu (sonunu) ve tabanini kontrol edin. Sivri burunlu ve yüksek topuklu biçimli ayakkabilardan kaçinin. Ayak parmaklari ile ayakkabi arasindaki mesafesi derin olan ve üstü deriden yapilmis ayakkabilari satin almaya gayret edin. Yeni satin aldiginiz ayakkabilari sadece iki saat veya daha kisa bir süre giyin. Her gün ayni ayakkabilari giymeyin. Giymeden evvel her bir ayakkabinin içini gözden geçirin. Ayakkabilarinizi çok siki ya da çok gevsek baglamayin.

 Kisa ve uzun çoraplarinizi dikkatli bir sekilde seçin. Her gün temiz ve kuru çoraplar giyin. Delik ve kirisik kisa çorap giymeyin. Yazin ter emebildikleri için ince pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Kare burunlu çoraplar ayak parmaklarinizi sikmayacaktir.

 Size önerim ; iyi bir merkezde bizzat bir fizik tedavi uzmani tarafindan muayene edilerek el ve ayak uyusmasi ve karincalasma yapan hastaligin nedeninin tespit edilerek gereken tedaviyi yaptirmaniz olacaktir.




Ayak Uyuşması


0 yorum:

Yorum Gönder