Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Parmağı Uyuşması

 
Ayak Parmağı Uyuşması Hakkında

Ayak Parmağı Uyuşması


 Ayak Parmağı Uyuşması



Ayak parmagi uyusmasi, ayak parmaklarinda duyu kaybi olusmasi nedeniyle olusan bir durumdur. Uyusma el parmaklarinda sikça görülse de, ayak parmaklarinda daha nadir görülmektedir. Ancak olusma sebepleri genelde birbirine benzer. Ayak parmaklarindaki uyusma sinirlere olan basidan ya da ayak parmaklarina giden kanin azalmasindan dolayi ortaya çikabilir. Bunlarin disinda enfeksiyon, kanser, tümör gibi etkenlerden dolayi olusabilir. Ancak çogu vakalar yasami tehdit eden boyutlara gelmez. Uyusmayla birlikte karincalanma, batma ve yanma gibi belirtiler olusabilir. Uyusmalar duyu kaybi, bacagi hareket ettirememe, hareketle birlikte yok olabilir. Kronik uyusmalarin sebebi ise sinirlere olan basidan dolayi olusur. Ayak parmaklarindaki uyusmalar uzun sürüyorsa, diskiyi kontrol edemiyorsaniz, felç durumu varsa, zihin bulanikligi oluyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Ayak parmağı uyuşmasının nedenleri nelerdir?


Ayak parmagi uyusmalari dolasim, ortopedik ve sinir sistemi hastaliklari son ucun da olusabilir.

Dolaşım ile ilgili nedenler

Ayaklara yeteri kadar kanin gelmemesi durumunda uyusmalar olabilir. Bu hastaliklar arasinda asagidakiler etkili olabilir;
•Arterler ve venlerin akut iltihabi ve pihtilasmasi
•Arter ve venlerin karisarak dügümlenmesi
•Akcigerde emboli, kalp krizi, inmeyle bacaga giden kan pihtisi
•Frozbit ya da asiri soguk
•Arterlerde kolesterol ve yag birikimi nedeniyle daralma ve kan akisinin sinirlanmasi

Ortopedik sebepler
•Osteoporoz
•Kirik ayak
•Bel fitigi
•Dejeneratif disk hastaligi
•Tarsal tünel sendromu
•Sinir sikismasi ya da sinirlere basinç uygulanmasi

Nörolojik sebepler


Sinirlerde hasara ya da sinir sikismasina sebep olabilecek hastaliklar ayak parmaklarinda uyusmaya neden olabilir. Diyabetik nöropati, alkolizm, kursun zehirlenmesi, tiroit sorunlari, multipl skleroz, inme, tümörler, B12 vitamini eksikligi, ayakta nöroma gibi rahatsizliklar ve etkenler uyusma sebebi olabilir.


Ayak Parmağı Hastalıkları Hakkında

Ayak Parmağı Hastalıkları


Ayak parmağındaki uyuşmalar nelere sebep olabilir?

Ayak parmaklarinda olusan uyusmalar altta yatan nedenine göre farkli komplikasyonlarin  gelismesine sebep olabilir. Bu nedenle sebepler belirlenerek, tedaviye bir an önce baslanmalidir. Eger tedavi yapilmazsa uzuv kaybi, sakatlik, felç, yürüme güçlügü, kalici duyu kaybi ve agri gelisimi söz konusu olabilir.

Ayak parmaklarındaki uyuşmalar için alınacak önlemler nelerdir?

Ayaklardaki dolasimi düzenleyebilmek için masaj uygulanmalidir. Uyusma olan parmaklari hareket ettirin. Rahat bir yere uzanarak ayaklarinizin altina destek koyun. Boyun ve sirt bölgenizdeki sertlesme için ilaç tedavisi uygulayabilirsiniz. Uzun süre yatmaktan, ayakta durmaktan sakinin. Durusunuzu düzelterek, sinirlere olan basinci azaltmaya çalisin. Oturup kalkarken dikkatli olun. Sigara aliskanliginiz varsa, bunu birakmaya çalisin. Bu tedbir dolasim sorunlarini azaltmaya yardimci olabilir. Ayakkabilarinizi sinirlere basi yapmayacak sekilde rahat olanlardan tercih edin. Sürekli olarak yaptiginiz islere sikça mola verin. Çalismalarinizda el, ayak gibi organlarin pozisyonuna dikkat edin.


Ayak Parmağı Uyuşması Sorunu
Ayak Parmağı Uyuşması

0 yorum:

Yorum Gönder