Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gebelik Sırasında Ayaklarda Uyuşmalar




  Gebelik Sırasında Ayaklarda Uyuşmalar

Bir çok kadin hamilelik sirasinda ayaklarda ve kollarda ortaya çikan uyusma sorunlariyla karsilasir. Uyusmalar çogu zaman aksam veya gece saatlerinde dinlenme sirasinda kendini gösterir.

 Bu sorunlardan korkmak gerekmez. Annenin ve bebegin sagligi için uyusmalar tehlike yaratmaz. Fakat sik sik tekrarlandiginda ayaklardaki bu uyusmalar hem anneyi rahatsiz ediyor, hem de annenin vücudundaki bazi sorunlara isaret edebilir.

Hamilelik sirasinda kadinin ayaklarinda (ve bazen de kollarinda) olan uyusmalarin nedenleri sunlardir:

 - Birçok durumda bunun sebebi hamile kadinin vücudunda kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin ve B6 vitaminin eksikligidir. Bu bozulma gebeligin öncesinde sik tekrarlanan kusmalar, ortalarinda ve sonunda ise eksik beslenme, diüretik içeriklerin kabulü, büyüyen çocugun bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacinin artmasi sonucu olusabilir.
 - Kanda hemoglobinin seviyesinin azalmasi da uyusmalara neden olabilir. Bu durumda uyusma disinda kadinda halsizlik, uyku hali, bas dönmesi, bayilma ve baska bu gibi semptomlar gelisebilir.
 - Damarlarin varis hastaligi uyusmalara neden olabilir. Bu durumda uyusmalara ek olarak kadinlarin ayaklarinda agirlik, yorgunluk ve agrilar hissediliyor, ayak damarlari ortaya çikiyor.
 - Kanda sekerin seviyesinin degisimi.
 - Gebeligin 3. üç ayliginda gelisen damarlarin kasilmasi sendromu da uyusmalara neden olabilir. Bu durumda büyümüs çocuk damari sikiyor ve bunun sonucunda ayaklarda kan dolasimi zorlasir. Uyusmalar kadini sirt üstü veya sag tarafa yattiginda daha çok rahatsiz ediyor.

 Uyusmalarin net nedenini belirlemek için hamile kadinlar jinekologa basvurmalidir.
 Bunun sebebi vitamin ve minerallerin eksikligiyse, doktor kadina uygun vitamin mineral kompleksini belirleyecek. Fakat hamile kadin dogru beslenmiyorsa, en modern ve iyi vitamin kompleksi bile çok az fayda saglayacaktir. Hamile kadinin günlük beslenmesinde et (tavuk, balik), meyve sebze, çesitli tahillar, süt ürünleri, yumurta, bitkisel yag olmalidir.

 Eger uyusmalarin nedeni varis hastaligiysa, jinekolog kadini uygun uzmanin muayenesine gönderecektir. Gerekirse uzman belli tedavi ve özel çoraplarin giyilmesi tedavisini belirleyecek. Ayrica hamilelik sirasinda varisi önlemek için kadinlar topuklu ayakkabi giymemeli, uzun süre ayakta kalmamali ve çalismamali, yattiklarinda ayaklarinin altina yastik koymalidirlar.

 Ayrica uyusmalari önlemek için 3. üç ayliginda kadin sol tarafa yatmalidir.
 Uyusmalar sirasinda kramp ortaya çikmis olan ayagin parmaklarini birkaç kez sürükleyip birakmak, kasa masaj yapmak, ayagin üzerine sicak bir sey (örnegin, sicak su torbasi) koymak önerilen çözümler arasindadir.





Gebelikte El ve Ayakların Şişmesi ve Uyuşması

Gebelikte en sik rastlanilan sikayetlerden bir tanesi de ellerde ve ayaklarda sisme yani ödemdir. Gebeligin ilk aylarinda ellerde ve ayaklarda çok fazla sislik olmaz.

Gebeligin ilerlemesi ile birlikte ellerde ve ayaklarda sislikler görülebilir. sislikler en çok ayaklarda ve ayak bileklerinde görülür. Ayakkabilar olmamaya yüzükler parmaklari sikmaya baslar.

Ellerdeki sislikler çok fazla oldugunda ellerde his kaybi, karincalanma, güçsüzlük olur bu duruma karpal tünel Sendromu denilmektedir. Gebeligin ilerlemesi ile birlikte su tutulumu artar damarlarda dolasan kan miktari artar bu nedenle damar disinda ödem görülür.

Özellikle ayakta çok zaman geçiren gebelerde ayak ve ayak bileklerinde sislikler daha fazladir. Kilolu hamile olan bayanlarda zayif olanlara oranla sislikler daha fazladir. Ödem bazen preeklamsinin habercisi olabilir.

Hipertansiyonla birlikte ise preeklamsidir. Hamilelikte büyüyen uterus bacaklara daha fazla baski yapar buda kalbe giden ve dönen kan akisini zorlastirir böylece ödem ortaya çikar. Eger bacaginizda ciddi derecede kizariklik, agri, ates var ise bir dolasim bozuklugu isareti olabilir.





Doktorunuzla görüsmelisiniz. Gün içerisinde mutlaka ayaklarinizi uzatin. Uzun süre ayaklarinizi sandalyeden sarkitarak durmaktan, ayak ayak üzerine atmaktan kaçinmalisiniz. Naylon içeren çoraplar giymeyin. Dar elbiseler yerine daha rahat elbiseler tercih etmelisiniz.

Sicaklik ödemi artiracagi için serin ve kuru ortamlarda dinlenmeyi tercih etmelisiniz. Yüzme imkaniniz var ise yüzün. Düzenli olarak yürüyüs egzersizleri yapin. Aksam evinizde dinlenirken ayaginizin altina yastik koyarak yükseltin. Çok fazla ayakta kalmayin. Kola gibi içeceklerden kaçinin.

Fazla tuz içeren tursu, salgam gibi besinlerden uzak durun. Ödemi azaltmak için idrar söktürücü kullanmayin çok zararli olabilir.

Ellerde olusan Karpal tünel Sendromunun pek çogu gebelik sona erdiginde kendiliginden geçmektedir. Eger geçmiyorsa bir fizik tedavi uzmanindan yardim alabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder