Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Uyuşmasının Yaygın Nedenleri

 

Ayak Uyuşmasının Yaygın Nedenleri


Ayaklardaki uyusmanin yaygin nedenlerinin basinda, ‘periferal nöropati‘ denilen sinir hasarlanmasi gelir. Sinirlerde bir tür hasar ya da kan dolasiminda bir sorun olmasi söz konusudur. Ayaklarda bir türlü geçmeyen uyusmalar ayakta durmakta, yürümekte ya da araba sürmekte zorlanmalara yol açar.Uzun süren ayak uyusmalari dikkate alinmali ve mutlaka bir nöroloji veya iç hastaliklari uzmanina basvurulmalidir.



Sinir Sıkışması
 Sinirlerin sinyal iletimini engelleyen herhangi bir durus sekli ya da hastalik uyusmaya yol açabilir.Uzun süre ayaginizin üzerine oturduktan sonra ayaga kalkmak istediginizde ayaginizin tamamen hissizlestigini görebilirsiniz. Bunun nedeni oturma pozisyonunuzun bacak, bilek veya ayaktaki sinirleri sikistirmasidir. Ayak kendine gelirken hissedilen karincalanma veya igne batma hissi genellikle, sinir fonksiyonunun kendini toparladiginin isaretidir.
 Tarsal tünel sendromu ayaklarda ve bacaklarda sik görülen bir sinir sikismasi türüdür. Ayak iç yaninda ve tabaninda uyusma, yanma hissi ve karincalanma belirtileri arasindadir.

 Omurgada fitik ya da dejenere diskler veya omurilik kanalinda daralma sinirlere baski yaparak vücudun bu sinirlerle ilgili herhangi bir yerinde ama siklikla bacaklarda uyusmaya veya diger normal olmayan hislere neden olabilir.

 Herhangi bir kitle, skar dokusu, genisleyen damar, enfeksiyon veya yaralanmadan kaynaklanan sislik sinirlerin bölgesel sikismasina yol açabilir. Sik rastlanan örneklerden biri el bileklerinde görülen karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromunda bilekteki median sinir, çevresindeki doku tarafindan sikistirilir ve bu durum elde karincalanma ve uyusmaya neden olur.


 
Oksijen ve Besin Eksikliği
 Eger sinirler yeterince oksijen almiyor veya beslenmiyorsa sinir sinyalleriyle ilgili problemler yüzünden uyusma hissedilebilir.

 Ateroskleroz veya periferik arterlerde kolesterol birikmesi (periferik arter hastaligi) sinirlerine kan akisini engelleyebilir.

 Donma, asiri soguk hava ve Raynaud sendromu gibi durumlarda kan damarlari büzülür ve sinirler, düzgün islemeleri için gereken oksijen, glikoz ve diger besinlerden mahrum kalir. Bunun sonucunda uyusma görülür.

 Beyne az oksijen gitmesi ya da hiç gitmemesi (inme ya da geçici iskemik atak gibi nedenlerle) vücudun herhangi bir bölümünde ani uyusmaya yol açabilir.

 B12 ve tiyamin de dahil olmak üzere vitamin eksiklikleri ayakta uyusmalara yol açablir. Alkolik kisilerde bu vitamin eksiklikleri daha yaygindir.

 Kursun benzeri agir metaller yüzünden zehirlenme kalsiyum, potasyum ve sodum seviyelerinde dengesizlige neden olarak uyusmaya yol açabilir.


 

Sinir Hasarı
 Sinirlerin hasara ugramasi veya iltihaplanmasi uyusukluga yol açabilir.
 Diyabet ilk paragrafta sözünü ettigimiz periferal nöropatiye neden olarak genellikle ayaklarda, ayak ve el parmaklarinda sinir hasari ve uyusmaya yol açabilir.
 Yaniklarda ve radyoterapi tedavisinin sinirlere zarar vermesi halinde oldugu gibi, benzeri cilt problemlerinde uyusma görülebilir.
 Zona ve Lyme hastaliginda oldugu gibi, enfeksiyonlar da uyusukluk neden olabilir.

Beyindeki Sorunlar
 Beyni ilgilendiren bazi durumlarda uyusma belirtiler arasindadir.
 MS hastalığında uyuşma ilk belirtilerden biridir ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
 Migren, inme ya da tümörler beynin sinyal iletimini etkileyerek uyuşmaya neden olabilir.
 Anksiyete (kaygi) ve hiperventilasyon (çok hizli ve derin soluk alma) geçici uyusmalara yol açabilir.
 Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalismasi), alkolizm ve lupus hastaligi da ayaklarda uyusmaya sebep olabilir.
 Bazi kalp ilaçlari ya da antibiyotikler benzeri ilaçlar, sinirleri etkileyerek uyusma gibi yan etkilere neden olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder