Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak mantarı nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?




Birçogumuzun çiplak ayakla dolaştigi yüzme havuzu, sauna, hamam gibi nemli ortamlar ayak mantarlarina davetiye çikariyor ...
Kaşintiyla baş gösteren ayak mantarina karşi bizleri uyaran Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Rukiye Kaymaz "Aslinda tedavisi kolay ama oldukça inatçi bir hastalik" oldugunu belirtiyor.



Ayak mantari genellikle genç ve erişkin erkeklerde görülen ve çok sik rastlanan bir cilt hastaligidir. Kadinlarda ve 12 yaş alti çocuklarda görülme orani çok daha düşüktür. Tedavisi basittir ama çok inatçi ve dirençli bir hastalik oldugu için kolay kolay geçmez. Tedavi edilmezse asla kendiliginden kaybolmaz. Kadiköy Şifa saglik Grubu Ataşehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Rukiye Kaymaz ayak mantariyla ilgili merak edilen sorulari yanitladi.


NASİL ORTAYA ÇİKAR?


Mantar; sicak, nemli ve havasiz ortamda çogunlukla ayak parmaklarinin aralarina yerleşip çogalir. Kiş aylarinda çoraplarin arkasina saklanan mantar, yazin gelmesi ile birlikte hem hastaya kötü görünüm sebebi ile rahatsizlik verir ve hem de çevresinin rahatsizlik duymasina sebep olur.


TEHLİKE NEREDEN GELİR?


Birçok insanin çiplak ayakla dolaştigi (üstelik nemli, islak bir ortam saglayan) yerlerde her zaman ayak mantari kapma olasiligi ve tehlikesi vardir. Örnegin; yüzme havuzlari, sauna, hamam veya spor salonlarinda özellikle terlik giymeye dikkat etmek gerekir. Yoksa her an mantar olabilirsiniz.


BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak parmaklari arasinda kaşinti ve yanma mantarin ilk belirtisidir. Bir süre sonra ayni bölgedeki deride pul pul görüntü ve aci veren çatlaklar oluşur. Deride kalinlaşma, deri üzerinde minik su kabarciklari da mantarin belirtisi olabilir. Tedavi edilmediginde ayak tirnaklarina da bulaşarak tirnakta renk ve şekil degişikligine de sebep olabilir.


TEDAVİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Böyle bir durumda hemen bir cilt hastaliklari uzmanina gidip tedaviye başlamalisiniz. Hiçbir şey yapmadan çok uzun süre geçirirseniz, mantar ayaklardan başka bölgelere de siçrayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye edecegi ilaçlari hemen uygulamalisiniz.
Uygun ilaci (bunlar krem veya sprey şeklinde olabilir) aldiktan sonra iki ya da üç hafta süre boyunca hasta bölgeye uygulamalisiniz. Tedavinin uygulandigi bölgenin temiz ve kuru olmasi çok önemlidir. Uygulamayi sürekli ve düzenli yapmalisiniz çünkü ayak mantari kolay tedavi edilse de, aslinda inatçi bir hastaliktir. Tekrarlayabilir.


ÖNEMLİ UYARİ !


Duştan veya bir sebeple ayaklarinizi islattiktan sonra (abdest v.s.) ayak parmaklarinizin arasini iyice kurulayin.
Yüzme havuzlari ve benzeri yerlerde terlik giymeye özen gösterin.
Her gün çorap degiştirin, ayni çorabi birkaç gün üst üste giymeyin.
Her gün ayni ayakkabiyi giymeyin. Her gün ayni ayakkabiyi giymek hastaliga davetiye çikaracaktir.
Ayak ve parmak aralarini ara sira incelemek, bu bölgedeki cildi kontrol etmek gerekir.
Ailenizin bir ferdinde ayak mantari varsa bu sizin için de çok yüksek tehlike anlamina gelir. Evde terlikle veya çorapla gezin.
Pamuklu gibi emici maddelerden yapilmiş çoraplar giyilmelidir.
Tedavi için bir dermatoloji uzmanina mutlaka muayene olun.


0 yorum:

Yorum Gönder