Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sık Rastlanan Ayak Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri?





Nasirlaşmiş ayaklar…

Ülkemizde en sik görülen ayak rahatsizliklarinin başinda nasirlar geliyor. Başlica sebebi ayakkabilarin kemikleri zit yönde itmesinden ve deri üzerine basinç yapmasindan kaynaklanan sertleşmeler. Sertleşen deri, altindaki dokulari tahriş ederek aşagi dogru yapilaşiyor. Ayaga uymayan ayakkabilar en önemli nasir sebebi. Eger ayakkabilariniz çok darsa, ayaginizi artan bir basinçla sikiştirir. Çok bolsa, bu kez de ayaginiz ayakkabinin içinde kayabilir ve ayakkabiya sürtünebilir. Ayakta basinç artişina neden olan yüksek topuklu ayakkabilar da nasira neden olabilir. Nasirlar doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alinabiliyor.

Batik tirnak ve mantar kâbusu

Tirnak batmalari da günlük hayatta en çok karşilaşilan ayak sorunlari arasinda. Çeşitli sebeplerden dolayi tirnak yataginda oluşan bozulma, tirnagin dogal yapisinin ve uzama şeklinin kaybina, dolayisiyla da batiga neden oluyor. Batik tirnak sorunu verdigi aci ile yaşama kalitesini düşürdügü gibi, ayak ve tirnak sagligini da olumsuz etkiliyor. Bazen de tirnak çok büyük oldugu için bu sorunla karşilaşilabiliyor. Bazi tirnaklar, genetik sebeplerden ya da artrit yüzünden kenarlarindan kivriliyor. Travma, ayagi çarpmak veya ayaginizin üstüne basilmasi gibi şeyler de tirnagin derinin içine batmasina neden oluyor. Sik koşmak, yanliş tirnak kesimi, siki çorap, ya da sivri burunlu dar ayakkabilar, tirnak batmasinin başlica sebepleri. Batik tirnaktan korunmanin en etkili yolu, tirnak kesimini dogru yapmak. Tirnak köşelerini deriye çok yakin kesmeyin. Ayak tirnaklarini düz kesin ve köşelerde çok hafif kivrim yapin. Çok dar veya geniş ayakkabilardan uzak durun. Taban düşüklügü varsa tabanlik kullanarak ayak dinamiginin düzeltilmesi gerekli. Tirnakta mantar, kalinlaşma, deformasyon saptanirsa hemen doktora başvurun. Aşiri ayak terlemesi de en sik görülen diger bir ayak hastaligi olan mantara sebebiyet vermemesi için mutlaka tedavi edilmeli.

Ayak sagliginiz için…

Ayaklarinizi problemlerden korumak için öncelikle uzman kuruluşlarda ayak analizi yaptirmanizda fayda var. Bu sayede taban altindaki basinç dagilimi görülerek yanliş basan noktalar uygun desteklerle dogru basmaya yönlendirilebilir.

Ayak formuna uygun, tarak bölgesini sikmayan, sonradan genişleme duygusu hissetmediginiz, içinde parmaklarinizi rahat hareket ettirebileceginiz, en uzun parmaginiza dokunmayan, dogal malzemeden üretilmiş, tercihen bagcikli ya da cirt cirtli ayakkabilar kullanmanizda yarar var.

Sonradan genişler diye aldiginiz ayakkabilarin, genişlerken ayak sorunlarini da beraberinde getirdigini unutmayin.

Mantar ve benzeri sorunlara yakalanmamak için başkasinin terligini, ayakkabisini ya da çorabini kullanmamaya, havuz kenarinda ya da çok kişinin ortak kullandigi alanlarda çiplak ayakla yürümemeye dikkat edin.

Ayak hijyeninize daima özen gösterin.

Evde ayak bakimi yapmak için öncelikle kaliteli bir sete ihtiyaciniz var. Ayak cildini törpülemek için iki farkli kalinligi olan bir fotfil (ayak törpüsü), tirnak etlerini geriye itmek için kullanilacak bir spatula, tirnaklari kesmek için kullanilacak iyi kesen bir tirnak makasi ve tirnaklari törpülemek için tirnak törpüsü başlica ihtiyaçlariniz.

Evde ayak bakimi yaparken aşiriya kaçilmamali, nazik ve yuvarlak hareketlerle cilt kalinliklari törpülenmelidir.

Cilt törpüleme işlemi sirasinda fazla bastirmak koruyucu cilt tabakasina zarar vermenize yol açar.

Eger evde kendi bakiminizla başa çikamadiginiz cilt kalinliklari problemleri varsa ayak bakim uzmaniniza başvurun.

Tirnak kesimi yapilirken tirnaklari düz kesmeye özen gösterin. Tirnagin dogal yapisi dişinda bir şekil vermeye çalişmayin.

Kalinlaşmiş tirnaklarinizi kesmekte zorlaniyorsaniz haftada bir iki kere tirnak yumuşaticisi ile yapacaginiz masajin çok faydasini göreceksiniz.

Ayakkabi seçiminin püf noktalari

Ayakkabi alirken, her zaman her iki ayaginizi ölçtürün. Ayak büyüklügünüz zamanla artabilir.

Topuk yüksekligi ayak taraginin altindaki basinci iki misli artirdigi gibi ön ayaga daha büyük bir basinç yerleştirerek, ön ayagi ayakkabinin sivri uçlu kismina girmeye zorlar. Bu yüzden 3,5-4 cm'den daha yüksek topuklu ayakkabi giymeyin.

Ayakkabilarinizi günün sonunda deneyin. Zira ayaklariniz bütün gün ayakta kalmaktan veya gün boyu oturmaktan şişer.

Ayakkabilariniz parmaklariniza uydugu kadar topuklariniza da tam uyum saglamali. Aşiri baski yapmamali.

Her iki tekini de mutlaka deneyin. Ayaklarinizin ölçüsü farkli olabilir.

Ayakkabi burnunda en uzun ayak parmaginiz ile ayakkabinin en son kismi arasinda mesafe olmali.

Ayaklarinizda ayakkabilariniz varken, size uyup uymadigini ve rahatligini anlamak için magazada biraz dolaşin.

Numarasina degil, ayaginiza uygunluguna bakin.

Ayakkabiniz ayaginizdayken ayak parmaklarinizi serbestçe oynatabilmelisiniz.

'Giydikçe açilir.' şeklindeki şehir efsanelerine itibar etmeyin. Ayaginiza dar geldiyse almayin.

Dar burunlu ayakkabilardan uzak durun. Zira ayak parmaklarinizi sikar ve onlari dogal olmayan tarzda bir üçgen biçimine girmeye zorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder