Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayaklarda Nasır nedir, tedavisi, belirtileri nelerdir?



Her cins, boy ve pekçok degişik biçimde ortaya çikabilen nasirlar bu sorunu çekenler için ciddi bir sikinti, kötü bir görüntü ve yogun bir problem durumuna gelir. Hatta çekilen agrilar şiirlere bile husus olmuştur!

Ne tür olursa olsun problemlerle baş edebilmenin ilk adimi karşi karşiya oldugunuz sorunu araştirmak, tanimak ve bilinçli davranmaktir.

Bu ay derhal herkesin ortak sorunu olan “nasir” dosyasini hazirladik. Gündelik yükümüzü taşiyan vefakar ayaklarimizin bu düşmanini daha iyi tanimak ve problemi tamamen veya kismen ortadan kaldirabilmek için neler yapilabilecegini araştirdik.



Saglikli ve hoş ayaklar için…

Nasir nedir?

Nasirin oluşma nedeni esasinda vücudun o bölgesine yardimci olmaktir; cilt sürtünme veya basinç nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettigi vakit kalinlaşarak tepki verir yani nasir oluşturarak o bölgeyi korumaya alir. Dolayisiyla nasirin tanimi en basit şekliyle cildin korunma hedefli olarak kalinlaşmasidir. Vücutta nasir meydana gelen bölgelerin çogu vücudun belli bir agirlik taşiyan bölgeleridir. Bu kalinlaşma yalnizca ayakta olmayabilir ancak nasirin en yogun göründügü bölge ayaklar oldugundan genellikle ayak nasirlarindan söz edilir.

Sürtünme veya basinç derken ne kastedilir? fazla dar veya siki bir ayakkabi, sert zeminden oluşabilecek bir sürtünme hatta iki ayak parmaginin birbirine yaptigi basinç veya sürtünme bunlara örnektir. Bu gibi örneklerin her birinde tekrarlanan basinç veya sürtünme nasir oluşumuna sebep olur.

En sik karşilaşilan nasir “helloma dura (hd)” olarak isimlendirilen ve yürürken parmagin üst tarafinin ayakkabiya temasindan meydana gelen nasirdir. Daha yumuşak olan nasirlar “helloma molle (hm)” iki parmak arasinda meydana gelen türlerdir.

Nasir neden olur?

basit bir anlatimla nasir oluşmasindaki ana neden ayagin belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte meydana gelen fazla basinçtir. Nasir oluşumuna etki edebilecek pekçok neden olmasina karşin, bu tür etkiye sebep olabilecek ana nedenler:

– Siki ayakkabi

– Ayak yapisina uyumsuz ayakkabi

– Yüksek topuklu ayakkabi

– Dişarida yalin ayak yürümek

– Ayak parmaklarindaki deformasyonlar

– Ayagin fazla kemikli olmasi

– Yanliş yürüme (basma) hareketi

Sik rastlanan belirtiler nelerdir?

Nasirin pekçok degişik belirtisi olmasina ragmen hiçbir belirti vermeyen agrisiz nasirlar da olabilir. Ancak nasir oluşurken genellikle ilk belirti nasir bölgesindeki keskin agridir. Hafif nasirlarda baski ortadan kalktiginda agri da kaybolur ama derin ve geniş çapli nasirlarda agri daha keskin ve nasir daha rahatsiz edicidir. Agriyla birlikte bölgede kalinlaşma da başlar. Nasirlar genellikle zararsiz olmalarina ragmen agrili olduklarinda tedavi gerektirirler.

– Sert nasir: Yogun bir kökü (merkezi) olan sertleşmiş bir deri tabakasidir. Ayak parmaklarinin tepe kisimlarinda, ufak ayak parmaginin yan ve tepe kisminda veya ayagin altinda oluşabilir.

– Yumuşak nasir: Yaklaşik 1-4 cm çapinda, kizarmiş, duyarli bir bölge olarak görülür. Pürüzsüz ve ince bir merkezi vardir. ayak parmaklarinin diş kenarlarinda görülebilir.

– Tohum nasiri: Genellikle topugun yan ve arkalarinda görülebilen ve ölü cilt hücrelerinden meydana gelen bir nasir tipidir.

Kalitimsal olan nasir çeşitleri de vardir. Bunlar 2,5 cm genişligine kadar çikar ve bunlarin oluşmasi için belirgin bir baski veya sürtünme de genellikle yoktur. Ayagin altinda veya avuçlarin içerisinde görülebilirler. Bu tür nasirlar çocuklarda da siklikla rastlanir.

Nasil tedavi edilir?

Nasirlarin tedavisi esasinda çok kolaydir. İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, nasiri iltihapli olan benzerlerinden ayirmaktir: İçerisinde iltihap bulunmakta olanlar kazindigi vakit genellikle irin veya kan akitacaktir, halbuki nasir kazindiginda altindan ölü cilt hücreler çikmaya devam eder. Size problem çikaran şeyin gerçekten nasir olduguna emin olduktan sonra pekçok tedavi biçimi tatbik edilebilir.

Bunlarin arasinda en risksiz ve saglikli yöntem nasirin bulundugu bölgedeki ölü cilt hücrelerini cilde zarar vermeden ponza taşi ve benzerleriyle vakit içerisinde yok etmektir.

Reçetesiz olarak satilabilen ve salisilik asit içeren nasir bantlari güçlü ve tahriş edici olduklari için dikkatli kullanmak gerekmektedir. Bunlar nasirin belirtilerini yok eder çünkü içeriklerinde asitler bulunur ve ana amaç asitler yardimiyla nasiri eritmektir. Yanliş uygulandiklarinda bu ilaçli bantlar nasirin çevresindeki saglikli cilt dokusunu öldürebilir ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Saglikli bireylerde bile cilt için risk taşidigi gibi bilhassa dolaşim bozuklugu ve/veya şeker hastaligi olan bireylerde daha tehlikeli olabilir. Alerjik olmayan bir bünyede dogru ve bilinçli kullanildiklarinda nasirin üstündeki baskiyi da azaltabildiklerinden tedavi sürecini hizlandirirlar. Bu tarz çözümler nasiri tedavi edebilir ancak nasiri oluşturan sebepler yok edilmezse sorun tekrarlanacaktir.

Nasirlarinizi keserek yok etmeye çalişmanin da istenmeyen neticeleri olabilir. Derinizde kesikler oluşturabilirsiniz. Unutmayin ki ayak devamli olarak bakterilerin basitçe üreyebilecekleri ilik ve rutubetli bir ortamdir.

Asil tedavi bilinçli bireylerin aşagidaki konulara dikkat etmesiyle olur:

– Dogru seçilmiş ideal ayakkabilar giyerek: ayakkabi alirken seçilen ayakkabinin burun kisminin ayakla uyumlu olmasi çok mühimdir. Ayaklarin içerisinde “rahat” oldugu, yumuşak deriden yapilmiş ayakkabilar idealdir.

– Ayak temizligine dikkat ederek: bakteri ve mikrop üremesine ideal ortamlarda bulunmakta olan ayaklarin daima temiz tutulmasi, çorap ve ayakkabilarin da hijyen gereklerine ideal olmasi gerekmektedir.

– Nemlendirmeye önem vererek: cildin saglikli ve güçlü olmasini saglamak için ayaklari tertipli olarak nemlendirmek ve yumuşak kalmalarini saglamak gerekmektedir.

– Uzmanlara baş vurarak: bazi durumlarda “bir bilen”e danişmak yararlidir. Böylece profesyonel bir yaklaşimla nasirinizin nedenleri araştirilacak, bir tedavi plani oluşturulacak ve saglikli ayaklara sahip olmaniz saglanacaktir.

Evde uygulanabilecek yöntemler?

Nasirlarin sebep oldugu agri ve rahatsizliktan kurtulmak ve nasirlari yok etmeye çalişmak için uygulanabilecek adimlar şunlardir:

– Badem yagi, e vitamini ya da lanolin içeren bir kremi nasirin üstüne yedirin. Böylece nasirin yumuşamasini ve şayet şansliysaniz küçülmesini saglayabilirsiniz.

– Ayakkabi giydiginiz vakit agrili bölgenin korunmasi için üstüne normal yara bandi veya plaster takin. Bant veya plasteri 1 günden daha uzun bir müddet nasirin üstünde tutmayin ve çikartirken nasirin çevresindeki cilde zarar vermemek için dikkat edin.

– Nasirli bölgeyi yumuşatmak için ilik suda bir müddet tutun. Daha sonra fazla sert olmayan bir ponza taşi veya benzeri yumuşak bir aletle nasirli bölgeyi hafifçe temizlemeye çalişin. Böylece nasirin oluşturdugu sertligi -ölü hücreleri- temizlemiş, bölgeyi rahatlatmiş olacaksiniz.

– Giydiginiz ayakkabilari ayak ve bilhassa parmak bölgenize basinç yapmayacak biçim ve yumuşaklikta seçin. Ayakkabilariniza lazim bakim ve onarimi yaptirin veya eskiyerek biçimini kaybetmiş olanlari giymeyin. Yürürken ayaginizin maruz kaldigi devamli şokun emilmesi için ayakkabilarin iyi taktirde olmasi şarttir. Bilhassa ayakkabi topuklarinin yipranmasi, vücut yükünün %25’ini çekmekte olan ayak tabaninizla kemiginize aşiri ve yanliş yük binmesine sebep olur. Ayakkabinizin topugu bilhassa belli bir yöne dogru aşiniyorsa kesinlikle bir ortopediste baş vurun.

– Gece yatarken nasir bölgesine bir parça sarimsak veya sogan koyarak sarip uyuyun. Asitleri nasirin yumuşamasina yardimci olacaktir.

Oluşumu nasil engellenebilir?

Nasirin oluşmadan engellemesi için alinabilecek tedbirler şunlardir:

Yumuşak materyalden yapilmiş ayakkabilar kullanmaya çalişin. Bunlarin içinde en iyisi deridir; esnekligi ayaga gelecek baski ve sürtünmeyi önleme konusunda öncelikli yardimciniz olacaktir.

Seçtiginiz ayakkabinin topuk ve baş parmak altindaki bölgelerinin yastikli olmasina çalişin. Bu, ayaginizin dogal bir pozisyonda kalmasina neden oldugundan faydalidir.

Parmak bölgesi geniş ve oval olan ayakkabilar tercih ettiginiz durumda parmaklariniza bol yer kalacagi için parmak arasinda nasir oluşmasi da önlenebilir.

6 santimetreden fazla topuklu ayakkabilardan sakinin.

Ayakkabinizin ek yerleriyle diş limit dikişlerinin iyi olmasina itina gösterin.

Nasira meyilliyseniz bilhassa dar burunlu ayakkabilar başta olmak üzere, insan ayaginin dogasina aykiri modelleri olan bütün ayakkabilarinizdan kurtulun!

Ayaklarinizi kesinlikle iyi kurulayin. Pamuklu çorap giymeniz öneri edilir. Devamli rutubet içerisinde duran ayaklarda cilt tahriş olur. Çoraplariniz nemlendiginde temiz bir çiftle degiştirin.

Evde olasi oldugu kadar yalin ayak dolaşin. Doga ana ayak parmaklarimizin hür ve serbest olmasini isterdi! ama soyunma odalari gibi topluma açik yerlerde yalin ayak basmamaya itina gösterin. Böyle yerlerde kesinlikle terlik kullanin. hiç kimse ile ortak havlu, çorap, ayakkabi kullanmayin.

Metabolizmanizdaki asit/alkalin dengesini düzeltmek için 3 gün boyunca çig meyve ve sebze tüketin.

Kizartma, kirmizi et, kafein, şeker ile fazla işlenmiş ve katkili besinlerden uzak durun.

Yetersiz a, e vitamini ve potasyum nasir oluşumunu teşvik edebilir. Beslenme şeklinizde meyve, sebze ve lifli besinleri artirirsaniz vücudunuza yardimci olabilirsiniz. Muz ve havuç bilhassa öneri edilir.

Nasirin sebep oldugu agri ve kaşintidan kurtulmak için bölgeye soguk kompres uygulayin.

Dikkat!

1. Nasirin çevresinde kirmizilik veya tahriş gördügünüz an kullanmakta oldugunuz ilaç ve tedaviye son vererek profesyonel görüşe başvurun.

2. Nasirinizin baş edemeyeceginiz bir boyutta oldugunu düşünüyorsaniz doktora baş vurun.

3. Şeker hastaligi veya dolaşim bozuklugu gibi bir rahatsizliginiz varsa, kendi kendinizi tedavi etmeye çalişmadan önce bir doktora baş vurun.

4. Hiçbir koşul ve taktirde nasiri açik bir jiletle almaya çalişmayin. Doktor tarafindan yapilmadigi sürece nasirin üstünden inceltilmesi için yalnizca nasir biçaklarini dikkatlice kullanmaniz öneri edilir. Nasirin çevresinde veya altinda olan cilde zarar vermemeye dikkat edilmelidir çünkü bu tarz yaralarin iltihap kapmasi hemen hemen kaçinilmazdir.

0 yorum:

Yorum Gönder