Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gut Hastalığı: Nedir, nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi





GUT HASTALİGİ

Vücuttan uzaklaştirilmasi gereken maddeler, ürik aside dönüştürülerek atilir. Ürik asit, pürin denilen madddelerin yikim ürünüdür. Özellikle protein yapisindaki maddelerin atim şekli olan ürik asidin, atilmasinda bir sorun varsa ya da çok fazla üretiliyorsa bu madde vücutta birikir. Kanda bulunan miktari artar. Ürik asidin eklemlerde birikmesi sonucu burada iltihap oluşur. Bu soruna gut hastaligi denir.

Gut hastaligi,romatizmal bir hastaliktir. Diger hastaliklardan farkli olarak zaman zaman ortaya çikar. Siklikla ayak baş parmagindaki iltihapla kendini gösterir. Müzmin bir hastalik olan gutun, kesin tedavisi yoktur.

Erkeklerde kadinlara oranla daha fazla görülür. Gut hastaligi, en çok 40-65 yaş arasinda ortaya çikar. Kadinlarda genelde menopoz döneminden sonra görülür. Gençlerde görülmesi çok düşük bir ihtimaldir.

GUT HASTALİGİNİN NEDENLERİ

Hastaligin nedeni, ürik asit miktarinin kanda ve dokularda artmasidir. Bu ürik asit miktarinin artmasinda bazi faktörler rol oynamaktadir. Vücutta ürik asit üretimi aşiri derecede artmiştir ya da ürik asidin böbreklerden atilmasinda bir bozukluk vardir.

Kronik böbrek iltihabi olanlarda, idrar söktürücü ilaç kullananlarda, kandaki ürik asit miktari artar. Bazi hastaliklar, gutun ortaya çikmasina neden olur. Bunlar; şeker hastaligi, yüksek tansiyon, şişmanlik gibi…

Kalitsal faktörler, (soya çekim) bir çok hastalikta oldugu gibi, gut hastaliginda da önemli bir faktördür. Doguştan gelen bazi hastaliklar gut için bir risk faktörüdür. Erkeklerde daha çok görülür. Yaş ilerledikçe gut görülme riski artar.

Beslenme tarzi daha önceleri önemli bir neden olarak görüldüyse de, günümüzde, bunun hastaliga yakalanma riskinde fazla bir artiş gösterdigi saptanamamiştir. Fakat alkol ve sigara kullanimi guta neden olabilir. Şişmanlik gut hastaligi riskini arttimaktadir.


GUT HASTALİGİNİN BELİRTİLERİ



Gut hastaligi ataklar halinde gelir. İlk atak şiddetlidir. Eklemlerde agri ve şişme olur. Özellikle ayak baş parmaginda görülür. Parmak, çok hassaslaşir, şişme, kizariklik ve agri hissi uyanir. Gece ya da sabaha karşi, uykudan uyandiracak kadar rahatsiz edici bir agridir.

Ataktan sonra, hastalik, herhangi bir belirti vermeden devam eder. Sadece yapilan testlerle, kandaki ürik asit miktarinin yüksek oldugu saptanir. Bu durum, başka atak geçirene kadarki, yani iki atak arasindaki, ara dönemdir.

Eklemlerde, tuz kristalleri biriktiginden, hareket kisitlanmasi görülür. Ayrica şekil bozukluklari, eklemlerin görevini yapamamasi gibi durumlar ortaya çikar. Bu tuz kristalleri, deri altinda, avuç içinde, parmak uçlarinda da şişliklere neden olur. Bir zarari yoktur. Fakat çok büyük oldugu durumlarda alinmasi gerekebilir.

GUT HASTALİGİNİN TANİSİ

Öncelikle uzman bir hekime başvurmalisiniz. Saglik ocaklari, bunun için yeterli olmayabilir. Gut hastaliginin oldugunu düşündürecek durum, kanda ürik asit miktarinin yüksek olmasidir. Yapilan testlerde bu durum saptanir fakat ürik asit miktarinin yüksek olmasi, gut hastaliginin oldugu anlamina gelmez. Bunun dişinda gut tanisi koyduracak özel bir kan testi yoktur.
Film çekimi de şişliklerin görülmesini saglar. Fakat kesin tanisinin konmasi için, eklemlerden alinan sivida, ürik asit kristallerinin varligini tespit etmek gerekir. Bu eklem sivisi, şişmiş ve agrili olan eklemden alinir.

0 yorum:

Yorum Gönder