Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Altı Yanması

Ayak altı yanması ya da ayak tabanı yanması neredeyse herkesin en az bir kere yaşadığı bir problemdir. Ayak altı yanması bir çok nedenden kaynaklanabildiği gibi bazen çok sinir bozucu şiddetlerde de görülebilmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen yanma hissi daha çok sinirlerin sıkışması sonucunda görülür.
Ayak altı yanması, ayak tabanında hissedilen sıcaklık ve ısı hassasiyeti olarak ifade edilir. Yanma hissi genelde ayak altında yani ayak tabanında görülse de, bazen baldırlarda ve ayak bileklerinde de görülebilir. Ayak tabanında yanma sorunu kadınlarda ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha çok görülmektedir. Ayak altında yanma hissi sızlama, karıncalanma, acı, ağrı ve iltihaplanmayla beraber görülebilir.

Ayak Altı Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Sinir sıkışması: Sinir sıkışması sorunu vücudun belirli bir noktasına uzun süre baskı uygulanması sonucunda görülür. Sinir sıkışmasının bir sonucu olarak ise o bölgede yanma hissi, karıncalanma hissi meydana gelir. Ayaklarında tünel sendromu yaşayan kişilerde ayak yanması problemi daha çok görülmektedir.

Ayak Mantarı: Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen mantarlar daha çok nemli ve ıslak bölgelerde meydana gelir ve türerler. Ayakların uzun süre ayakkabı içerisinde olması ve aşırı ayak terlemesi durumlarında ayakta mantarlara rastlanır. Ayak mantarları ise bu bölgelerde yanma hissinin oluşmasına neden olurlar.
Travma ya da Darbe: Ayağın darbe ya da hasar alması sonucunda darbenin şiddetiyle orantılı olarak, yanma hissi meydana gelebilir. Ayak parmak kırıklarında ve aşırı kilo durumlarında ayak altında yanma hissi meydana gelebilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Alerjilerin nedenleri kişiden kişiye değişse de sonuçları hemen hemen aynıdır. Alerjik reaksiyonların sonucu olarak ayak tabanında yanma hissi oluşabilir. Alerjiden kaynaklı yanma hissi çoraptan, ayakkabıdan ya da kullanılan sabundan dolayı olabilmektedir.
Şeker Hastalığı: Şeker hastası kişilerde ayakta yanma problemine daha çok rastlanmaktadır. Diyabet rahatsızlıkları kanda bulunan glikoz seviyesinin artması sonucunda görülür. Buna bağlı olarak ise ayak tabanında ve ayak çevresinde yanmalar oluşur. Şeker hastalarında bu sorun çok şiddetli görülebildiğinden, uykusuz gecelere neden olabilmektedir. Yanma hissiyle beraber karıncalanma ve uyuşma sorunları da görülür.
Ayak altı yanması bir çok nedenden kaynaklı olabilir. Karaciğer rahatsızlıkları, kan dolaşım sistemi bozuklukları ve vitamin eksikliği durumlarında da ayak tabanında yanma hissi oluşabilmektedir. Ayak altı yanması sorunu ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve uzman bir doktora başvurulmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder