Blogger tarafından desteklenmektedir.

VASKÜLİT (DAMAR İLTİHABI) HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 7 ŞEY

İltihap Nedir?
Vücudumuz sürekli olarak iç ve dış uyaranların etkisi altındadır. Bu uyaranların gücü ve etki süresi belirli bir eşiği aştığında dokulara zarar verir. Zarar vermeye başlayan etkenlerin dokuda oluşturduğu yanıta iltihap denir. Dokuların zarara uğraması iltihap değildir. Etkene ve zararlarına karşı uyanan tepki iltihaptır.
İltihapta, etken ve yaptığı zararlar üç biçimde ortadan kaldırılır: Bulunduğu yerde eritilir, vücut dışına atılır ya- da bulunduğu yerde çevresi sarılarak sağlam dokulardan uzak tutulur, iltihap vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak yerel bir olgudur. Başka yerlere yayılabilir fakat vücudun tümünü içine alan iltihap yoktur; böyle bir genişlemeye zaman kalmadan hasta ölür. Vücudunuzun herhangi bir yerinde olumsuz bir şey gördüğünüzde hemen doktora başvurmalısınız.
İltihap Etkenleri: Üç grupta toplanır.
1)Canlı etkenler: Bakteri, virüs, mantar gibi.
2)Kimyasal maddeler: Asit, alkali, zehir, bazı ilaçlar.
3)Fiziksel etkenler: Elektrik akımı, sıcak, soğuk, ışınlar, travma gibi.
Vaskülit Nedir?
Vaskülitler, kan damarlarının inflamasyonu sonucunda, o damarın beslediği akciğer, böbrekler, sinir, deri gibi dokularda beslenme bozukluğuna bağlı yakınmalarla giden bir grup hastalığı ifade eder. Bazen hayati tehdit edici sonuçlar doğurabilir. Vaskülitin birçok türü vardır ve çoğu nadir görülür. Hem arter (atar damar) hem de venler (toplar damar) tutulabilir. Bu nedenle çok çeşitli bulgulara neden olur.
Bazıları:
  • El veya ayakta hissizlik ve güçsüzlük,
  • Nefes darlığı ve öksürük,
  • Deri döküntüleri-deriden kabarık purpura (küçük kırmızı noktasal döküntü), nodül (şişlik), veya ülsere yaralar gibi çok çeşitli olabilir.
  • Yeni gelişen şiddetli hipertansiyon
  • Böbreklerin tutulumuyla hipertansiyon, ödem
  • Gözde ağrılı kızarıklık, geçici veya kalıcı görme kaybı gibi yakınmalara neden olabilir.
Vaskülit Damar İltihabı Nedir?
Vaskülit kan damarlarının iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Vaskülit damar çeperlerine zarar vermekte ve bunların daralıp tıkanmasına neden olmaktadır. Kan dolaşımını azaltır ve tamamen durdurabilir.
Kan damarları duvarlarının zarar görmesi, bunlarla ilişkili dokularda kan ve oksijen kaybına neden olabilir. Oksijen kaybına uğrayan vücut dokuları zarar görebilir.
Kanda İltihap Nedir?
İltihap, vücudumuzun savunma yöntemlerinden birisidir. Virüs ve bakteriler vücuda saldırarak enfeksiyon oluşumuna neden olur ve bu durum karşısında da akyuvarlarımız savaşa başlar. İltihap oluşumu ile hastalığa karşılık verip onu dışarıya atmaya çalışır. Bu derece bir savunma yönteminin kanda yüksek görülmesi ile vücudun bağışıklık sisteminde bir bozulma olduğu enfeksiyon olduğu anlaşılır. Bu durumda da kanda iltihap oranı artar.
İltihaplanma vücudun kendi kendini koruma ve iyileştirme çabasıdır. İltihap, enfeksiyon yüzünden meydana gelebilir ancak kendisi bir enfeksiyon değildir. Enfeksiyon bakteri, virüs ya da mantarlar nedeniyle oluşurken, iltihaplanma vücudun bu enfeksiyona cevabıdır. Vücuda zararı dokunacak herhangi bir şey meydana geldiğinde, zararı dokunan etkenleri ve hasarlı hücreleri ortadan kaldırmak için vücut, iltihaplanma ile biyolojik bir tepki verir. Kanda iltihap oranının yüksek olması ise vücutta bir sorun olduğuna ve bağışıklık sisteminin harekete geçtiğine işarettir.
Kanda iltihap nedir sorusunun altında aslında başka hastalıklar yatmaktadır. Eğer kanda bir iltihaplanma söz konusu ise bunun mutlaka araştırılması gerekir.  Kanda iltihap nedir, kanın içerisinde belli orandan fazla bakteri olması ve akyuvarların artış göstermesi demektir. Vücudun iltihaplı olan bölgesinde kana bakterilerin karışması anlamına gelmektedir. İltihaplanma vücudun kendi kendini koruma ve iyileştirme çabasıdır. İltihap vücuttaki enfeksiyonlara karşı koruma biçimidir. Birçok mikroorganizmalar, mekanik ve fiziksel etmenler ve kanser hücreleri organizmada iltihap meydana getiren çeşitli nedenler olarak gösterilebilir. Kanda iltihap olmasının birçok sebebi olabilir. Ama bu sebeplerin başında enfeksiyon gelmektedir. Enfeksiyon kana girdiği zaman vücut bu duruma tepki göstermek için iltihabı meydana çıkarır. Biyolojik bir tepki olarak iltihaplanmanın kanda görülme sebepleri arasında bağırsak hastalıkları da yer almaktadır. Aynı zamanda lupus hastalığı da yer almaktadır. Her yaşta ortaya çıkma olasılığı bulunan lupus hastalığında vücudun bağışıklık sistemi olmaması gereken bir şekilde, sağlıklı olan dokulara saldırır ve kronik iltihaplanmaya yol açmaktadır. Kanda iltihap belirtileri fazla bir hastalıkla belirti göstermez. Kandaki iltihap oranı CRP testi ile ölçülmektedir. Kandaki iltihap oranının yüksekliği fazlaysa, ileriki dönemlerde kan damarları duvarında bir sorun olması anlamına gelebilir. CRP seviyesi yüksek olursa iltihap oranı fazla demektir. Bu sorunun çözülmesi için ilk önce iltihabın nereden kaynaklandığı bulunmalıdır. O nedenle başka testler ve doktor muayenesi yapılmalıdır. Muayenesi yapıldıktan sonra kandaki iltihabın kurutulması için tedavi şekli bulunmalıdır.
Kandaki İltihabın Nedenleri 
-Enfeksiyon
-İltihabi bağırsak hastalığı
-Lupus
-Zatürre
-Romatizmal ateş
-Tüberküloz
-Bağ doku hastalıkları
-Bağırsak Hastalıkları
-Romatızmal Artrıt
-Ankılozan Spondılıt
-Çölyak Hastaliği
-Crohn Hastaliği
-Fıbromıyaljı
-Grave Hastaliği
-Egzoftalmı
-İdıopatık Pulmoner Fıbrozıs
-Sedef Hastalığı
-Tıp 1 Dıyabet
-Addıson Hastaliği
-Vaskülıt
-Organ Naklı Reddı
-Çeşıtlı Alerjıler
-A Vıtamını Eksıklığı
-Düşük Uyku Kalıtesı
-Obezıte
-Enfeksıyonlar
-Bazi Gidalar
Kanda İltihap Belirtileri Nelerdir?
  • Enfeksiyon: Vücudumuzda enfeksiyon olması demek, başka bir organizmanın vücudumuzdan beslendiği ve burada çoğaldığı anlamına gelir. Enfeksiyonun söz konusu olması için organizmanın kişiye zarar vermesi gerekir.
  • İltihabi Bağırsak Hastalığı: İltihabi bağırsak hastalığı bağırsak yolunda kronik iltihaplanmaya yol açar. Hastalık bağırsaklar dışında diğer organları da etkileyebilir. Ülseratif kolit ve Chron hastalığı, en yaygın iki iltihabi bağırsak hastalıklarıdır. Bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir ancak genetik ve çevresel faktörlerin ya da bağışıklık sisteminin hatalı tepkilerinin bu hastalıkların ortaya çıkmasında rolü olduğu düşünülür.
Kanda iltihap tedavisi yapılmadan önce hastalığın hangi sebepten kaynaklandığının net olarak anlaşılması gerekir.
Kandaki İltihap Tedavisi
Kandaki iltihabın tedavisi için öncelikle iltihabın kurutulması gerekir. Daha sonra hasta gözetim altında tutulur. Organizmanın iltihaba karşı gösterdiği savunma mekanizmasını arttırmak için kanda iltihap tedavisinde lokal ve genel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Vaskülitler Neden Olur?
Vaskülit, başlığı altında bir grup hastalık yer alır ve bunların çoğunun nedeni bilinmemektedir. Genetiğin yanı sıra, kişinin bağışıklık sistemini etkileyen başta enfeksiyonlar ve sigara olmak üzere, birçok çevresel faktörün de vaskülit gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Kişinin  bağışıklık  sistemi, kendi kan damarlarına saldırması, iltihap bulgularının da eşlik etmesiyle; o damarda daralarak tıkanıklığa veya duvarında hasara bağlı yırtılmaya neden olabilir. Etkilenen damarların beslediği dokunun kanlanmasının bozulmasıyla, o dokunun yetersizliğine bağlı çok çeşitli yakınmalar gelişir.
Kanda İltihap Neden Olur?
Kanda iltihap neden olur İltihaplanma vücudun kendi kendini koruma ve iyileştirme çabasıdır. İltihap, enfeksiyon yüzünden meydana gelebilir ancak kendisi bir enfeksiyon değildir. Enfeksiyon bakteri, virüs ya da mantarlar nedeniyle oluşurken, iltihaplanma vücudun bu enfeksiyona cevabıdır. Vücuda zararı dokunacak herhangi bir şey meydana geldiğinde, zararı dokunan etkenleri ve hasarlı hücreleri ortadan kaldırmak için vücut, iltihaplanma ile biyolojik bir tepki verir. Kanda iltihap oranının yüksek olması ise vücutta bir sorun olduğuna ve bağışıklık sisteminin harekete geçtiğine işarettir. Kandaki iltihap oranı CRP testi ile ölçülür. CRP ‘C-reaktif protein’ adlı, vücudun kendini savunması için karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. CRP seviyesi yüksek çıktığında, kanda iltihap oranı yüksek demektir. Bu sorunun çözülebilmesi için ilk önce iltihabın nereden kaynaklandığının bulunması gerekir. CRP testi bu bilgiyi sağlayamayacağından başka testler ve kapsamlı bir doktor muayenesi gerekir.
Kanda iltihaplamanın belli başlı nedenleri vardır.Bunları inceleyecek olursak eğer;

ENFEKSİYON

Vücudumuzda meydana gelen enfeksiyon ne demek, başka bir organizmanın vücudumuzdan beslendiği ve burada çoğaldığı anlamına gelmektedir. Enfeksiyonun söz konusu olması için organizmanın kişiye zarar vermesi gerekir. Örneğin bağırsakta da çoğalan bakteriler vardır ama bunlar yararlı bakteriler olduğu için bu bir enfeksiyon değildir.Kişiye herhangi bir zarara vermezler. Parazitler, mantarlar, bakteriler ya da virüsler enfeksiyona yol açabilir.
Hepimiz pek çok farklı türde enfeksiyonla karşı karşıya kalabiliriz. Kulak, göz, sinüs, diş eti ya da solunum yolları enfeksiyonları gibi örneklere çoğumuz aşinayız. Bu enfeksiyonlardan bazılarıyla vücut hızlı bir şekilde savaşır ancak bazı enfeksiyonlar uzun dönemli yani kronik enfeksiyonlardır. Çoğu enfeksiyonda ise iltihaplanma meydana gelir. Bu durum, vücudun enfeksiyonla savaşmasından kaynaklanmaktadır.
Kanda enfeksiyon bulunması, bir mikrobun kanda, diğer vücut sıvılarında veya dokularında çoğalması sonucu meydana gelen hastalıktır. Bakteri, virüs ve diğer mikrop türlerinden bulaşır. Bu mikroplar kan yoluyla birden fazla organlara yayılarak organların normal fonksiyonlarını bozar, hastalık süresince birdenbire gerçekleşebilen şok ölümlere neden olur. Çocukluk yaşlarında erken doğum veya doğduğunda normal kilosunun aksine zayıf doğan bebeklerde, uzun süre hastanede tedavi gören hastalarda, bağışıklık sisteminin zayıflamış olduğu bebek ve çocuklarda görülme oranı fazladır.
-Enfeksiyona neden olan mikropların hasta olan kişinin öksürüp hapşırmasıyla havaya verilen mikroplu su damlacıklarının normal sağlıklı insanın solunum yolundan girmesiyle bulaşan enfeksiyonlar.
-Temiz olmayan yiyeceklerin yenilmesi veya temiz olmayan suların içilmesiyle bulaşan enfeksiyonlar.
-Kirli eller veya kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar.
-Bütünlüğü bozulmuş deriden de girebilir
Kanda enfeksiyon nedir bu hastalığın belirtileri nelerdir inceleyelim.
-Hastanın yaşına ve etkilendiği organına göre değişiklik gösterebilir.
-Küçük bebeklerde ateş, anne memesini tam emmeme, vücut sıcaklığının normalden düşük olması, sürekli uyuma hissi, huzursuzluk, inleme, sarılık, karın şişliği, solunumda güçlük çekme, karaciğer ve dalakta büyüme ve kanamalar görülebilir.
-Daha büyük çocuklarda ise benzer şekilde kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, beyin fonksiyonların tam anlamıyla çalışmayıp bozulması gibi belirtiler, elektrolit ve hormon dengelerinde görülen bozukluk ve kanamalar görülebilir. Ayrıca hastanın kan basıncı düşer ve şok veya koma görülebilir.
Bu hastalık acil tanı ve tedavi gerektirir. Kan beyin-omurilik sıvısı, idrar gibi vücut sıvılarında mikrobun üretilmesi kesin tanı tedavisi koydurur. Bazen de mikrop kanda ve vücut sıvılarında üretilmez. Bu gibi durumlarda ise kan testi veya vücuttaki enfeksiyon şiddetini gösteren kan tetkikleri yapmakta fayda vardır.
Bunlarda enfeksiyonun türünün veya cinsini gösteremez. Bu gibi durumlarda ise röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerle enfeksiyonun odağı saptanmaya çalışılır.
Kanda iltihap tedavisi nasıl yapılır?
Enfeksiyon kaptığı düşünülen hasta hemen hastaneye kaldırılmalıdır. Hastalığa sebep olduğu düşünülen mikroplara karşı antibiyotiklerle hemen tedaviye başlanılır. Hastanın sıvı-elektrolit ihtiyacının karşılanması, bilinç durumuna göre uygun beslenme yönteminin belirlenmesi, belirlendikten sonra bunun devam ettirilmesi, solunum yeterli değilse oksijen verilmesi gibi işlemler yapılır. Eğer hastada kan veya kanamaya meyil varsa  kanamayı durdurmak için  mutlaka kan ve kan ürünleri kullanılmalıdır. Genel olarak bu işlemleri bilinçli bir şekilde yaparsa hastayı büyük ölçüde tedavi etmiş oluruz. Normal görevini yapmayan organ sayısında artma gözlenirse ölüm riski de o kadar artabilirBu yüzden, tanımadığımız kişilerle çok fazla yakınlık kurmamak gerekmektedir
Zatürre
Zatürre enfeksiyona bağlı olarak akciğerde iltihaplanmanın görüldüğü bir solunum hastalığıdır. Bakteri, virüs ve mantarlar zatürreye neden olabilir. Yetişkinlerde zatürreye en çok bakteriler yol açar ve bu bakterilerden en yaygın olanı pnömokok adlı bakteridir. Öksürük, ateş, halsizlik, baş ağrısı, terleme benzeri belirtileri vardır.
Romatizmal Ateş
Kalp romatizması da denilen ve iltihabi bir hastalık olan romatizmal ateş daha çok çocuklarda görülür. Bu hastalığa A grubu streptokok bakterisinden kaynaklanan boğaz enfeksiyonu yol açar. Enfeksiyon düzgün şekilde tedavi edilmezse romatizmal ateş ortaya çıkabilir ve kalp kapakçıklarında hasara neden olur. Diz, bilek, omuz gibi eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarık belirtileri arasındadır. Romatizmal ateşi teşhis edildikten sonra antibiyotik tedavisi uygulanır.
Tüberküloz
Verem olarak da adlandırılan tüberküloza, tüberküloz bakterisi neden olur. Akciğerleri etkileyen ancak buradan diğer organlara da yayılabilecek, bulaşıcı bir enfeksiyondur. Aktif tüberküloz hastalarının öksürmesi veya hapşırması aracılığıyla havaya karışan mikropların solunmasıyla bu hastalığa yakalanılabilir.
Bağ Doku Hastalıkları
Bağ doku hastalıklarında, organları ve vücudun çeşitli bölümlerini destekleyen, protein bakımından zengin dokular etkilenir. Yağ, kemik ve kıkırdak dokuları bağ doku örnekleridir. Bu hastalıklarda eklemler, kaslar ve cildin yanı sıra gözler, kalp, ciğerler, böbrekler, mide-bağırsak sistemi ve kan damarları da etkilenebilir.
İltihabi Bağırsak Hastalığı: İltihabi bağırsak hastalığı bağırsak yolunda kronik iltihaplanmaya yol açar. Hastalık bağırsaklar dışında diğer organları da etkileyebilir. Ülseratif kolit ve Chron hastalığı, en yaygın iki iltihabi bağırsak hastalıklarıdır. Bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir ancak genetik ve çevresel faktörlerin ya da bağışıklık sisteminin hatalı tepkilerinin bu hastalıkların ortaya çıkmasında rolü olduğu düşünülür.

0 yorum:

Yorum Gönder