Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Topuklarındaki Çatlaklar

Ayak topuklarındaki çatlaklar, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle kış aylarında kurumuş, susuz kalmış ve çatlama oluşan ayaklara haftada bir defa olsun bakım uygulamalıdır. Her iki ayağın topuğunda görülen çatlaklar hem görsel açıdan sorun olmakta, hem de ağrıya sebep olmaktadır. Çatlaklara sebep olan etkenler arasında bazı hastalıklar da bulunmaktadır. Cilt kuruluğuna sebep olan menopoz döneminde kadınların kilo alması da ayak topuklarında çatlaklara sebep olabilir. Kilonun hızlı alınıp, verilmesi çatlakların en etken sebeplerinden biridir.


Ayak topuklarındaki çatlaklar neden oluşur?
  • Aşırı kilolu ve cildin kuru olması: Kilo fazlalığı olan kişilerin topuklarında daha fazla basınç oluşmaktadır. Topuk bölgesinde olan bu basınç çatlaklara sebep olmaktadır. Bu kişilerde cilt kuruluğu varsa çatlak oluşma olasılığı daha fazladır. 

  • Ayaklarda mantar enfeksiyonu olması: Ayaklarda mantar olması cildin kalınlaşmasına, kurumasına ve pullanmasına neden olur. Ciltte olan dökülmeler sonucunda  çatlak oluşumu riski artacaktır. 

  • Sedef hastalığı: Bu rahatsızlıkta ciltte kurumaya neden olacağından çatlak oluşumunu arttırır.

  • Egzama rahatsızlığı: Bu rahatsızlık ciltte pullanma ve döküntülere sebep olur ve çatlak oluşumu için cildi kurutur.

  • Diyabet ve tiroit bezi hastalıkları: Bu metabolik hastalıklar cilt kuruluğuna sebep olduğundan, çatlak oluşumuna zemin hazırlar.

  • Menopoz döneminde olmak: Bu süreç kadınlar için oldukça sıkıntı vericidir.

  • Cilt kuruluğuna neden olan bu dönem ayak topuklarında çatlak oluşumuna sebep olabilir. 

  • Ayak tabanında olan nasırlar: Nasır tabakaları ciltte şişkinlik, kuruma ve yağ dokusuna sebep olduğundan çatların oluşumunu sağlayabilir.
  •  
Ayak topuklarındaki çatlakları önlemek için ne yapılmalıdır?
Bu oluşumları önlemek için öncelikle ayak bakımına ve ayak sağlığına önem verilmelidir. Ayak derisinin nemlendirilmesine dikkat edilmelidir. Ayaklarla çıplak olarak dolaşmak çatlaklar açısından risklidir. Bu nedenle çıplak ayakla yerlere basılmamalıdır. Ayakkabı seçimine de özen gösterilmelidir. İç kısmında olan astarı sert olan ve çok alçak ayakkabılar tercih edilmemelidir.


Ayak topuklarındaki çatlaklar nasıl giderilir?
Ayak topuklarında olan çatlakların ilerlemesi halinde damarlar yoluyla mikroorganizmaları vücudun içine taşıyabilir. Bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bölgede bulunan sinir uçları fazla miktarda ağrıya ve enfeksiyona sebep olabilir. Bu sebeple öncelikle topukta olan basınç azaltılmalıdır. Topuklar uygun kremlerle nemlendirilmeli ve çatlakların onarılması sağlanmalıdır. Ayak topuklarındaki çatlaklar bir hastalığa bağlı oluşmadıysa, evde ayak bakımına dikkat edilmelidir. Ayaklar ılık suyun içinde dinlendirilmelidir. Ilık suyun içine bir miktar elma sirkesi konulması faydalı olabilir. Ardından topuk taşıyla ölü hücreler temizlenmeli ve nemlendirici krem tatbik edilmelidir. Bu bakımlardan fayda sağlanamazsa, bir dermatologdan yardım alınmalıdır. Özellikle diyabet hastalarının ayakları bilinçli olarak tedavi edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder