Blogger tarafından desteklenmektedir.

Topuk Dikeni nedir? Nedenleri Ve Tedavisi?



Topuk Dikeni nedir?

Topuk Dikeni, sabahleyin yataktan kalktığınızda, ilk birkaç adımınız, ayak topuğunuz içinde, şiddetli ağrıya neden oluyorsa, bu şiddetli ağrı yürüme ile birlikte kendiliğinden geçiyorsa sizde plantar fassitis yada türkçesi ile topuk dikeni mevcut olabilir. Bu durum tabanınızın veya ayağınızın  taban (fleksör) yüzünün (plantar) fazla kullanılmasından kaynaklanan bir incinmedir. Bir topuk dikeninin teşhisi, sizin topuk kemiğinizi ayak parmaklarınızın taban kısmına (alt kısmına) bağlayan dokunun(fasya) fibröz bantlarının çok kötü bir inflamasyonu anlamına gelir.

Topuk Dikeninin Belirtileri nelerdir?

Başlıca topuk dikeni belirtileri
·                  Sabah yataktan kalkma sonrası ilk birkaç adımda şiddetli topuk ağrısı ve bu ağrı kendiliğinden yürüme ile geçiyorsa
·                  Gün içinde uzun süre oturulduğunda ilk kalkmada ağrı oluşur,
·                  Gün içinde uzun süre yürüyüşler yapıldığında ağrı hissedilir
·                  Gün topuk ağrılarına da oldukça sık rastlanır.

Topuk Dikeni kimlerde daha sıklıkla görülür?

·                  Kadınlarda
·                  Kilosu normalin üzerinde olanlarda
·                  Fazla yürüyenlerde
·                  Ayakta sert zeminde kalınması gerektiren işte çalışanlarda
·                  Düz ve yayvan ayakları olanlarda
·                  Çok yüksek ayak kavsi
·                  Koştuğunuzda ve yürüdüğünüzde de özellikle ayak bileğinizi bükmenizi oldukça kısıtlayan, sert baldır kasları olanlar
topuk dikeni rahatsızlığına eğilimlidirler. Ve buna bağlı olarak ayak ağrısı ve topuk ağrısı sıklıkla görülür.

Topuk Dikeni tedavi edilmez ise hangi sorunlara yol açabilir?

Eğer topuk dikeni rahatsızlığınızı tedavi ettirmezseniz, kronik bir duruma dönüşebilir, aktivitelerinizi aynı seviyede tutamayabilirsiniz ve topuk dikeni sizin yürüyüş şeklinizi değiştireceği için; ayak, diz, kalça ve sırt problemlerinizden ötürü semptomlarınızı geliştirebilirsiniz.

Topuk Dikeni Tedavi yöntemleri

·                  Topuk Dikeni rahatsızlığının ilk tedavisi istirahattır.
·                  Ayak veya topuk ağrısı geçinceye kadar, ayağınızın üzerindeki ağırlığı ortadan kaldırmaya çalışın.
·                  Topuk Dikeni sorunununa  eşlik eden bir basma kusuru olup olmadığını yürüme analizi yaptırarak varsa mevcut olan yürüme bozukluğununa yönelik olarak yapılan kişiye özel tabanlıklar ile yürümesi ile ilgili tüm sorunlar giderililmeye çalışılmalı
·                   Topuk Dikeni semptomlarınızı hafifletmek için de, ağrılı bölgeye, günde iki, üç defa, yirmi dakika süreyle buz uygulayın.
·                  Sıklıkla bir doktor, size ibuprofen gibi steroid olmayan, antiinflamatuar bir ilaç kullanımını tavsiye ederek ayak ve topuk ağrınız için ilaç tedavisi uygulayabilir.
·                  Aşil tendonunuzu ve plantar fasyanızı geren ev topuk dikeni egzersizleri ve programı uygulayarak , topuk dikeninizi tedavi etmek ve hastalığın nüks etme şansını azaltmak için en büyük destektir.

Topuk Dikeni Egzersizleri

Topuk dikeni egzersizleri 1
·                  Bir dizinizi bir duvara karşı düz tutup topuğunuz yere basarken, diğer dizinizi bükerek, duvara yaslayın. Sizin topuk bandınız (aşil tendonunuz) ve ayak kavsiniz yaslanırken gerilecektir. On saniye bu pozisyonda kalın ve sonra gevşeyin ve ayakta düz durun. Her ağrıyan topuğunuz için topuk dikeni egzerzilernizi yirmi kere tekrarlayın.
·                  İkinci topuk dikeni egzersizleri 2
Aayırarak, bir ayağınızı diğerinden önde tutarak, öne doğru karşı tarafın üzerine eğilin. Dizlerinizi kırın ve topuklarınızı
mümkün olduğu kadar yerde tutarak aşağıya doğru çömelin. Topuk bağınız ve ayak kavsiniz bu gerilmede topuklarınız yukarı çıkacak gibi gerilecektir. On dakika böyle kalın, gevşeyin ve doğrulun. Bu hareketi yirmi kez tekrarlayın.

Topuk Dikeni Tedavi Süreci

Başlangıç tedavisinden sonra topuk dikeni olan insanların % 90 nında anlamlı bir gelişme gözlenmiştir. Kişiye özel tabanlıklar uygulanmış ayakkabılar  veya uygun lastik (kauçuk) topuk peti gibi standart ortopedik cihazlar kullanmanız tavsiye edilebilir. Ayağınız spesifik bir pozisyonda bantlanabilir. Eğer topuk dikeni, konservatif tedaviye rağmen birkaç aydır devam ediyorsa, doktorunuz, topuğunuzun içine steroid içeren bir antiinflamatuar ilaç (kortikosteroid) enjekte edebilir. Hala semptomlarınız devam ediyorsa, 2-3 hafta süreyle üzerinde yürüyebileceğiniz bir alçıya veya uyurken,topuk dikeni gece ateli diye adlandırılan bir cihaza pozisyonel bir atele ihtiyacınız olabilir. Bir çok vakada, ligamentin serbest bırakılmasına dayanan bir ameliyata ihtiyaç duyabilirsiniz. Topuğun Altındaki Ağrı Bu bölgede ağrılar topuktan başparmağa uzanan plantar fasia olarak adlandırılan  adalede oluşur.
·                  Topuk Dikeni (subkalkaneal ağrı): Çok fazla koşma ve zıplama, ayak parmaklarından  topuk kemiğine uzanan adale bantlarının (fascia) inflamasyonuna neden olur. Ağrı topuğunuzun altında ve merkezinde toplanır, başlangıçta orta derecededir, fakat gece boyunca dinlenmenizden sonra ilk adımı attığınızda, aniden şiddetlenir.
·                  Topuk Dikeni uzun süre devam ederse fascia doku bantlarının topuğa bağlandığı yerde, bir topuk dikeni(kalsiyum tortusu) şekillenir. Bu kolaylıkla çekilen bir röntgende görülebilir. Tedavi çoğunlukla, plantar fasiitisle aynıdır.

Topuğun Arkasındaki Ağrı

Eğer topuğunuzun arkasında ağrı varsa, aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı bölgede  enflamasyonu söz konusudur. (Aşil tendinitis) Bu durum, sıklıkla, çok fazla koşma veya topuğun arka kısmına sürten ayakkabıların giyilmesi sonucu ortaya çıkar. Topuk arkasındaki ağrı zamanla, yavaş olarak derinin kalınlaşmasına şiş ve kızarık bir hal almasına sebep olabilir. Topuğunuzun arka kısmının üzerinde topuk ağrısından dolayı dokunmakla hassas ve sıcak hissedilen bir şişlik (çıkıntı) gelişebilir. Ağrı, istirahattan sonraki ilk harekete başladığınızda ortaya çıkar. Varsa çıkıntı, normal ayakkabılar giydiğinizde canınızı yakabilir.

Topuk Dikeni Tedavi Adımları

·                  Probleminize neden olan aktiviteleri durdurarak başlanır.
·                  Doktorunuz topuk desteği  veya özel tabanlık  kullanmanızı önerecektir.
·                  Gerek topuk dikeni gerekse aşil tendinitis için özel germe topuk dikeni egzersizleri önerilecektir. Çok kronikleşmiş problemlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyacı olabilir.
·                  Ağrı ve şişlik için nonsteroid antienflamatuar ilaçlar önerilecektir.
Bu standart tedavilerden yeteri düzeyde fayda görmeyen hastalarda  biyolojik tedavi olarak adlandırılan özel bir tedavi  uygulanabilir. Bu tedavi de  hastadan alınan kandan ayrıştırılan trombosit (pıhtılaşma hücreleri) hücreleri ağrılı bölgeye  enjekte edilecektir. Trombosit hücrelerinin iyileşmeyi hızlandıran faktörler salgıladığı kabul edilmektedir. Bu faktörlerin iyileşmeyi sağladığı düşünülmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder