Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayak Tabanların Oluşan Ağrılar

 Ayak Tabanların Oluşan Ağrılar

Ayaklarin tabanindaki agrilar (topuk dikeni olarak da bilinir) daha spesifik olarak topuklarin alt kisminda gerçekleşir. Ancak bunun başka bir noktada gerçekleşmesi veya ayagin tamamina yayilmasi da mümkündür. Bu agri, ayaga uygulanan aşiri basinçtan kaynaklanir. Bu baski sonucunda baglar yirtilabilir ve topukta yogun bir agri ve sertlik söz konusu olabilir.

Topuk dikeninin nedenleri
Topuk dikenin başlica nedenleri aşagidakilerdir:

Aşiri kilo
Hamilelik
Agir iş günleri
Kötü ayakkabi
Düztaban olmak veya çok yüksek kemerlere sahip olmak
Topuk dikeninin belirtileri
Bu durumun neden oldugu belirtiler başlica aşagidakilerdir:

Agri
Topugun aşagisinda (veya ayagin tümünde) yanma

Sertlik
Bu sorun genelde tek bir ayakta görülse de her iki ayagi birden etkiledigi durumlar da görülebilir.

Bu durum kendini uzun bir gecenin ardindan ilk adimlarinizi attiginiz sabahlari daha şiddetli olarak gösterir. Benzer bir şekilde uzun bir süre oturduktan veya dinlendikten sonra da görülebilir. Ayrica gün boyunca egzersiz yaptiysaniz veya uzun bir süre ayakta kalmanizi gerektiren bir başka aktivite ile meşgul olduysaniz da görülür.

Ayak tabanlari için agri tedavisi
Ayak agrisi için önerilen tedavi temelde iltihaplanmayi azaltmaya yöneliktir.

Ev ilaçlari
Yapmaniz gereken ilk şey mümkün oldugunca uzun bir süre yalin ayak olmak ve her biri 20 dakika sürecek şekilde günde en az dört kere ayaklariniza buz uygulamaktir. Bu etkilenen alandaki iltihaplanmayi azaltir.

Agriyi azaltmak için ayakkabilarinizin içerisine ayak kemerini destekleyen bir tabanlik yerleştirmeniz önerilir.

Günde en az 20 dakika esneme egzersizleri yapin.

İltihaplanma önleyici bazi ilaçlar alabilirsiniz. Bu ibuprofen olabilir. Bu ilaç bu konuda müthiş bir yardim saglar, ancak kullanirken aşiriya kaçmamaniz gerekir.

Tibbi tedaviler
İltihap önleyicilerin umdugunuz etkiyi saglayamamasi durumunda, kortikosteroid enjeksiyonu gibi çok daha etkili bir tedavi deneyebilirsiniz. Bunlar dogrudan etkilenmiş alana enjekte edilir; yani topugun içerisine veya ayagin kemerine. Bunun ardindan steroidin cilde ve kasa nüfuz etmesini saglamak için acitmayan bir elektrik akimi uygulanir.

Doktorunuz, plantar fasya ve aşil tendolarini gerdiginiz fiziksel bir aktiviteyi de önerebilir. Benzer bir şekilde, inferior bacak kaslarinizi güçlendirmeye yönelik egzersizler gerçekleştirmenizi de önerebilirler.

Bazi durumlarda baldiri ve ayagin kemerini germek için gece splinti kullanmaniz zorunlu olabilir. Bunlar ayagi ensek tutarlar, plantar fasyayi ve aşil tendonlarini gererler ve böylece sabahlari görülen agriyi ve sertligi azaltirlar.

Ayrica ayakkabinizda basinci dagitmaya yarayan ortopedikler de kullanabilirsiniz. Bunlar plantar fasyaya zarar gelmesini veya daha büyük zararin gelmesini önler.

0 yorum:

Yorum Gönder