Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ayakta Oluşan Uyuşma ve Yanmanın Nedenleri

Ayakta Oluşan Uyuşma Nedenleri

 

Ayakta Oluşan Uyuşma ve Yanmanın Nedenleri


Ayak uyuşması ve yanması, ayaga yeteri sekilde kan gitmediginde ortaya çikan bir durum olarak gözlenir. Ayak bölgesinde bulunan sinirlerin hasar görmesi ile  de bu rahatsizlik meydana gelebilir. Bu uyusmanin yaninda karincalanma, batma, sizlama, yanma gibi durumlarda hissedilebilir.  Ayakta bulunan uyusukluk sürekli sekilde seyrediyor ise baska hastaliklarinda habercisi olabilir. Bu sebepten dolayi tekrar eden bu sikintilarda vakit kaybedilmeden doktor kontrolü yaptirmak gerekir.

Ayak bolgesinde bulunan uyusma ve yanmanın nedenleri arasinda kan dolasımına engelleyecek sekilde bulunan pozisyonlarda durmak bu bölgede uyusukluga sebep olabilir. Bacaklarin veya ayaklarin sikistirilarak sabit tutulmasi ile kan akisinin azalmasi veya tamamen durmasi sonucunda ayak bölgesinde uyusma ve yanmalar hissedilebilir. 

• Seker hastalarinda kan sekeri kontrol edilmedigi için yüksek seviyelerde bulundugu durumlarda ayak bölgesinde yanmalar gözlenir. Normal seviyenin üstünde seyreden seker problemi ayak bölgesinde uyusmalara, sürekli gelen yanmalara, agriya, yüksek isi hissedilmesine neden olur.

Kalp rahatsızlıkları basta olmak üzere damar tikanikligi gibi sebeplerden bu problemi tetikler.

Ayak bölgesinde bulunan yanma ve uyusmanin sebepleri arasinda ayaga giyilen ayakkabinin dar olmasi da en büyük etkendir. Yüksek topuklu ayakkabilar morton nöromasi olarak bilinen hastaliga sebebiyet verdigi için ayak tabanina baski uygular. Bu baski sonucunda da kan akisi rahat saglanamadigi için bu bölgede uyusmalar ve yanmalar görülür. Bu durumdan kurtulmak için giyilen ayakkabi sekline dikkat edilerek bu problemden kurtulmak mümkün olur.

Ayakta uyusma ve yanma gibi hislerin baska bir sebebi de multipl skleroz hastaligidir. Bu hastalikla beraber bagisiklik sisteminde vücut hücrelerine saldirma olusmasiyla çevresel sinirlerin kiliflarinda zararlar olusmasiyla bu sikayetler olusur.

Tarsal tünel sendromu olarak bilinen ayak rahatsizliginda sinir sikismasi sebebiyle o bölgede uyusmalar gözlenir. Ayak bölgesinde bulunan sinir sikismalari sebebiyle bu bölgede uyusukluk, yanma, agri gibi problemler görülür. Ameliyat gerektiren durum olsa da genellikle soguk kompres uygulamasi ve gerekli ilaçlar ile bu bölgenin tedavi edilmesi saglanir. Bu bölgenin tedavisi ile ayakta bulunan uyusuk ve yanmalarda düzelmeler olusur.

B12 vitamin eksikligi de ayakta yanma ve uyusukluga yol açabilir. Kanda bulunan kirmizi hücreler normalin altina düstügü zaman vücudun belirli bölgelerinde özellikle de ayak tabanlarinda yanma ve uyusukluk gibi problemler ortaya çikar. B12 vitamin eksikligi haplar ve igneyle vücuda takviye edilirken; B12 dengesi saglanarak, bulunan sikayetler giderilir.

Geçici iskemik atak sebebiyle ayak ve etrafinda uyusukluk ve yanma gibi problemler gözlenebilir. Bu atak hastaligi kan akisinin geçici olarak saglanmamasi ile olusurken; vücutta degisik sekilde hasarlarin ortaya çikmasina sebep olur. Geçici iskemik atagin belirtileri ayak kisimlarinda ve el kisminda uyusma olarak gözlenir.



Ayakta Oluşan Yanma Nedenleri



İnsan sagliginda ayaklarimiza dair tüm ayrintilar önemlidir. Ayaklarimizdaki küçücük bir agri ya da aci o günü evde geçirmemizin nedeni olmaya yetmektedir. Ayaklarimiza dair yasayabilecegimiz sikintilarin basinda ayak uyusmasi gelmektedir.

Peki ayak uyusmasinin baslica nedenleri nelerdir?
•Kisa zaman önce ayaginizi burktuysaniz ayaginizda karincalanma yasamaniz çok normaldir.
•Romatizmal özellikli bir artritiniz varsa ayak uyusmasi yasayabilirsiniz.
•Kilo sorununuz varsa (ancak kilo sorunundan kastimiz kafaniza taktiginiz 1-2 kilo fazlaliginiz degildir. Asiri kilolu grubuna giriyorsaniz bu basligin kapsaminda olursunuz.) ayak uyusmasi durumu dogabilir.
•Ayaklarinizda sik sik uyusmalar oluyorsa bu durum kalp rahatsizliginin bir isareti olabilir. Bunu atlamayin.
•Diyabet, bir sistemik metabolik rahatsizliktir. Eger böyle bir rahatsizliginiz varsa ayak uyusmasi sikayetleri yasamaniz normaldir.
•Böbrek hastaliklari bu durumu dogurabilir. Eger ayak uyusmalarindan sikayetinizi varsa en kisa zamanda böbrek kontrolünden geçin.
•Varisler, ayak uyusmalari için birer devetiyedir. Varisten kaynakli ayak uyusmasini önlemek için uzun süre ayni pozisyonda kalmayin. Arada oturup arada hareket ederseniz varis kaynakli ayak uyusmalarini minimuma çekebilirsiniz.
•Ayak ya da bacak sinirleriniz zarar görmüsse ayak uyusmasi yasayabilirsiniz.
•Ayak uyusmalari sik sik sikayet ettiginiz bir durumsa toplardamar iltihaplanmasi sorunuyla karsi karsiya olabilirsiniz.
•Ayak uyusmasi o bölgedeki kan oraninin azaldiginin isareti olabilir.
•Geçici ayak uyusmalari yasiyorsaniz ayakkabinizin darligindan olabilir. Bunu çözmek diger sorunlari çözmeye kiyasla çok basit bir islemdir.
•Uzun süre ayakta kalmak geçici uyusmalara neden olabilir. Gün içinde mulaka dinlenin.
•Bacak bacak üstüne atarak oturmak ayak uyusmalarna neden olur. Oturusunuzu degistirerek bu sorunu ortadan kaldirabilirsiniz.
•Gut hastaliginin belirtilerinden biri de ayak uyusmasidir. Ayak uyusmasi sorunu sik sik gündeminizdeyse bu sikki da göz önünde bulundurun.

0 yorum:

Yorum Gönder