Blogger tarafından desteklenmektedir.

Bacak Uyuşması Tedavisi


 
Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacak Uyuşması

 
 Bacak Uyuşması Tedavisi


Bacak Uyusmasi Neden Olur? Bacak uyusmasinin belirtileri Nelerdir – Bacak uyusmasi Hakkinda Bilgi – Bacak Uyusmasi Tedavisi Nasil yapilir sorularinin yanitlarini sizlere detayli bir biçimde anlatmak istiyoruz. Konumuz içinde bu rahatsizligin belirtilerini ve tedavisinde kullanilacak yöntemleri bulabilirsiniz.

 Bacaklarda uyusma, igne batar gibi bir his ve karincilanma yasiyorsaniz, aslinda siradan bir agridan fazlasi olabilir. RealAge olarak bu hafta Huzursuz Bacak Sendromu ismi verilen rahatsizligi inceledik.Agrinin hareket halindeyken azalmasi ve istirahat ile tekrar baslamasi, huzursuz bacak sendromunu romatizmal hastaliklardan ayiran en önemli özellik… “Huzursuz bacak sendromu”nun çok bilinen bir rahatsizlik olmadigi için romatizmal hastaliklarla karistirilabildigini, bunun da hastaligin teshisini geciktirdigini belirten Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Cenk Akbostanci, “agrinin hareket halindeyken azalmasi ve istirahat ile tekrar baslamasi, huzursuz bacak sendromunu romatizmal hastaliklardan ayiran en önemli özellik” diye açikliyor.Prof. Dr. Cenk Akbostanci, bacakta diz ile ayak arasindaki bölgede “huzursuzluk” hissiyle kendini gösteren “huzursuz bacak sendromu”nun, her 100 kisiden 5’inde görüldügünü söyledi. Akbostanci, kadinlarda daha sik rastlanan huzursuz bacak sendromunun, 18-20’li yaslarda filizlendigini, daha çok 35-45 yas arasinda kendini gösterdigini, 60’li yaslarda ise en üst düzeye çiktigini özellikle belirtiyor.


Bacak Uyuşması Nedenleri

Bacak Uyuşması

Bacak Uyusmasinin Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastaliginda, demir eksikligi anemisinde (kansizlikta), bazi sinir hastaliklarinda (periferik nöropati), bazi kanser türlerinde huzursuz bacak sendromuna ait belirtiler görülür.


1- Yattiktan sonra bacaklarda ortaya çikan gerginlik, uyusma, batma, yanma, ignelenme gibi belirtiler.
2- Hastalarda bu belirtileri gidermek için yatarken daime bacaklarini hareket ettirme gereksinimi vardir.
3- Hastalar yukaridaki belirtilerden kurtulmak için daima kalkip yürüme ihtiyaci duyarlar ve hastalarda uyku bozuklugu olusur.

Bacak Uyuşması ve Uyku Arasındaki İlişki Nedir?


Huzursuz bacak sendromu, uyku ile iliskili hareket bozuklugu hastaliklari arasinda yer alir. Uyku, fizyolojik ve geçici bir bilinçsizlik durumudur. Hareket bozukluklarinin büyük çogunlugu, uykuda kayip olur. Örnegin; tik, el titremeleri? vs. uykuda olmaz. Fakat bazi hareket bozukluklari, sadece uykuya geçerken veya uyku esnasinda görülür. Huzursuz bacak sendromu, uykuda görülen bir hareket bozuklugudur.


Bacak Uyuşma Nedenleri

Bacak Uyuşma Nedeni

Bacak Uyuşması Neden Oluşuyor?


Hastaliga sebep olan seker hastaligi, kansizlik gibi bir nedenin olmadigi esansiyel tip dedigimiz tipte, beyinden dopamin denen maddenin eksikligi sorumlu tutulur. Günümüzde kabul gören görüs budur.

Beyindeki bu maddenin eksikligi, bacaklarda yukaridaki saydigimiz belirtileri yapar. Bu hareket bozukluguna bagli huzursuzluk, kalkip dolasma gereksinimi uykusuzluga sebep olur.

Bacak Uyuşma Tanısı Nasıl Konuyor?


Hastaligin belirtilerine sebep olan seker hastaligi, kansizlik, sinir harabiyetleri? vs gibi hastaliklarda, bu hastaliklara ait belirtiler muayenede saptanir ve bu hastaliklarin teshisine yönelik testler yapilir.

Huzursuz bacak sendromunun büyük bir çogunlugunun altinda baska bir hastalik yatmaz. Bu tipe esansiyel tip denir. Yukarida bahsettigim gibi esansiyel tipin ailesel özelligi vardir. Muayenesinde herhangi bir bulguya rastlanmaz. Deneyimli bir hekim hastanin anlattiklarina ve tecrübelerine göre hastaligin tanisi koymaya çalisir. Bu hastalikta, birçok büyük merkezde uyku EEG’ si çekilerek, bacaklara baglanan elektrotlarla uykuda olusan hareket bozuklugu tespit edilmeye çalisilir. EEG beyin elektro ensefalografisidir. Beynin fonksiyonlarini bilgisayara veya kagit üzerine yazdirmaya yarayan bir tani aletidir. Bunun disinda huzursuz bacak sendromuna benzer belirtiler verebilen diger hastaliklari elemek için hekim gerek duyarsa laboratuar, MR, EMG? gibi bir çok tetkik yapilabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Tedavisi

Tedavide basarili olmak için bu hastaligin tanisini dogru koymak gerekir. Hastaliga yol açan baska bir neden varsa öncelikle bunun tedavisi yapilir. Esansiyel dedigimiz tipte, hastaliga sebep oldugu düsünülen, beyindeki eksik maddeyi yerine koymak için bu maddeyi içeren ilaçlar yatmanda önce verilir.

Hastaligin sonucunca olusan uyku probleminde tedavisinin yapilmasi gerekir. Ayrica depresyon bu hastaliga olumsuz etki yapar. Hastaligin daha fazla hissedilmesine neden olur. Bundan dolayi hastada depresyon durumu varsa bununda tedavisi yapilmalidir.

Dogru teshis ve tedavide genelde hastalar rahat ederler. Fakat bazen ilaçtan fayda görmeyen hastalarda olabilir. Bu hasta grubu için alternatif ilaçlar günümüzde mevcuttur. ilaçlari uygun doz ve zamanda kullanan hastalarin sikayetleri azalir veya tamamen yok olur.

0 yorum:

Yorum Gönder